Duizenden wenskaarten naar gedetineerden

Vrijdag 17 december overhandigt Ark Mission de eerste exemplaren van de Bajesagenda 2011 aan enkele gedetineerden in de Penitentiaire Inrichtingen Amsterdam, locatie Havenstraat. De exemplaren staan symbool voor de 33.000 stuks die binnenkort worden uitgedeeld aan alle gedetineerden in ons land en aan Nederlanders in buitenlandse gevangenissen.

Tegelijk wordt een van de tientallen dozen met in totaal 12000 wenskaarten voor gedetineerden overhandigd aan de gevangenispredikant in de Havenstaat. De kaarten zijn het resultaat van een grote landelijke kaartenactie die Ark Mission heeft gehouden voor gedetineerden.

Agenda populair in bajes

De nieuwe Bajesagenda is de 24e editie die op verzoek van het protestants en rooms-katholiek justitiepastoraat wordt uitgegeven en gefinancierd door Ark Mission in Amsterdam. Met de agenda voor 2012 zal het 25-jarig jubileum van de Bajesagenda worden gevierd. In de agenda staan onder andere bijbelteksten, gebeden en uitleg over het christelijk geloof. Ook zijn tekeningen en gedichten opgenomen die gedetineerden hebben gemaakt en staan er nuttige adressen in voor na de detentietijd. De agenda is erg populair en een van de meest persoonlijke bezittingen voor een gedetineerde. Ze hechten er grote waarde aan. De agenda’s worden ook gebruikt in Exodushuizen die zorgen voor begeleiding van ex-gedetineerden.

Kaartenactie groot succes

De kaartenactie voor gedetineerden die Ark Mission dit najaar voor de derde keer heeft georganiseerd is weer een groot succes geworden. Het aantal van 8500 inzendingen in 2009 is ruimschoots overschreden en gestegen naar een record van 12000 unieke tekeningen en kaarten. Ark Mission had via campagnekaarten grote bekendheid gegeven aan de actie, maar mond tot mond reclame heeft de actie in een stroomversnelling gebracht. Niet alleen particulieren hebben kaarten met goede wensen gestuurd, ook kerken, verenigingen en clubs zijn massaal in de pen geklommen. Veel scholen en kinderclubs hebben grote hoeveelheden tekeningen ingestuurd met soms heel bijzondere teksten erbij.

De tientallen dozen met de 12000 kaarten worden verzonden naar penitentiaire inrichtingen verspreid over het hele land. Daar worden de kaarten rond de kerstdagen uitgedeeld aan de gedetineerden. Voor het eerst worden dit jaar ook enkele honderden kaarten met goede wensen gestuurd naar landgenoten in buitenlandse gevangenissen. De verzending hiervan wordt geregeld door de organisatie Epafras.

Wensen in andere talen

De actie is zo opgezet dat anonieme afzenders via Ark Mission aan anonieme gedetineerden een wenskaart kunnen sturen. Iedereen is vrij in de keuze van een kaart en de toegevoegde wens. Dit laagdrempelige karakter maakt het voor veel mensen aantrekkelijk om mee te doen. Met deze actie worden ook gedetineerden bereikt die zelden of nooit post of bezoek krijgen. Zij waarderen de kaart enorm. Of zoals een van hen zei: ‘Als je gevangen zit, is het zo’n bemoediging als je onverwachts een mooie kaart krijgt met woorden die je steun geven.’

Dit jaar was voor het eerst een oproep gedaan om ook kaarten met wensen in andere talen te schrijven voor buitenlanders in onze gevangenissen. Op de website van Ark Mission waren voorbeeldteksten geplaatst. Daar is goed gebruik van gemaakt want er zijn ruim 2000 kaarten met anderstalige teksten ingestuurd.

Ark Mission is een christelijke organisatie die zich inzet voor de verspreiding van de Bijbel in eigen land en wereldwijd. Voor sommige doelgroepen worden speciale edities gemaakt, de Bajesagenda is hiervan een voorbeeld. Waar het de efficiency ten goede komt werkt Ark Mission samen met andere partners. Het werk van Ark Mission wordt mogelijk gemaakt dankzij giften van donateurs.

16-12-2010
Samenleving
https://www.arkmission.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies