Oezbeekse voorganger Dmitry Shestakov vrijgelaten

De Oezbeekse voorganger Dmitry Shestakov is vrij. Een bron van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) meldt dat Shestakov afgelopen vrijdag 21 januari om 15.00 uur werd vrijgelaten uit de gevangenis. Shestakov zat een straf uit van vier jaar cel na beschuldigd te zijn van het leiden van een niet-geregistreerde gemeente.

Dmitry Shestakov was voorganger van een kleine gemeente. In Oezbekistan, een seculier land met communistische invloeden, moeten kerkelijke gemeenten geregistreerd worden. Shestakov kon zijn kerk pas laten registreren als hij genoeg leden had. Toen hij genoeg leden had, werd de registratie geweigerd en werd hem verteld dat hij zijn gemeente kon laten registreren als hij een eigen gebouw had. Toen dat gebouw er was, werd Dmitry in januari 2007 tijdens een samenkomst van de gemeente gearresteerd. Hij werd beschuldigd van het organiseren van illegale samenkomsten en tot vier jaar cel veroordeeld.

De veroordeling van Dmitry Shestakov is een voorbeeld van de manier waarop de autoriteiten in Oezbekistan de christelijke minderheden tegenwerken, door de kerkleiders aan te vallen met lastercampagnes of te onderwerpen aan ondoorzichtige bureaucratische processen.

Tijdens zijn gevangenschap kreeg Dmitry Shestakov verschillende malen te maken met ernstige gezondheidsproblemen. Ook Shestakov’s vrouw Marina en hun drie dochters hebben een moeilijke tijd gehad. Ze werden voortdurend door de geheime politie in de gaten gehouden. SDOK ondersteunde het gezin tijdens de gevangenschap van Dmitry, en bezocht Marina en haar dochters om hen te bemoedigen.

Bij verschillende schrijfacties van SDOK stuurden christenen in Nederland duizenden bemoedigingskaarten naar de gevangenis waar Shestakov verbleef. Ook organiseerde SDOK samen met Jubilee Campaign een schrijfactie naar de ambassadeur van Oezbekistan in Brussel.

SDOK zet zich in ten dienste van vervolgde christenen. Centraal staat daarbij het tot stand brengen en versterken van verbondenheid tussen christenen in Nederland en vervolgde christenen wereldwijd. Daarbij laat SDOK zich leiden door de Bijbelse opdracht aan alle christenen om als één lichaam met elkaar verbonden te zijn en te delen in lijden en vreugde.

24-01-2011
Buitenland
https://www.sdok.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies