Integratie Roma blijkt een illusie

De christelijke Nederlandse stichting ProRomi vraagt aandacht voor de schrijnende positie van de Roma in Roemenië. De Roma, die het afgelopen jaar in verschillende Europese landen te horen kregen dat ze niet welkom zijn, worden ook in Roemenië veelvuldig achtergesteld en gemeden. Triest hoogtepunt was de gedwongen ‘verplaatsing’ van 56 Roma-gezinnen naar ‘sociale woningen’ bij de vuilnisbelt van Cluj-Napoca.

De 270 Roma die het betrof waren allen afkomstig uit twee straten in Cluj-Napoca. De uitzetting vond plaats naar aanleiding van klachten over bevuiling en geluidsoverlast door de Roma. Locoburgemeester László Attila kondigde aan dat er in deze twee straten woningen gebouwd zouden worden voor 170 Roma-gezinnen die behoefte hadden aan “huisvesting in normale levensomstandigheden”.

De praktijk bleek minder mooi dan wat de Roma was voorgehouden: Op 16 december 2010 kregen de Roma-families van gerechtsambtenaren te horen dat zij al hun bezittingen moesten pakken, omdat zij de volgende morgen verhuisd zouden worden. Zo werden op 17 december om zes uur ’s ochtends, bij een temperatuur van tien graden onder nul, de Roma door enkele honderden gemeenteambtenaren en agenten, vergezeld van bulldozers, hun huis uitgezet. De gezinnen werden vervolgens getransporteerd naar Pata Rat, achttien kilometer van het centrum van Cluj en ver van openbare voorzieningen en werkgelegenheid.

In de politiek, op zowel Roemeens als Europees niveau, wordt veelvuldig gesproken over de integratie van de Roma en worden de beste intenties uitgesproken. Desondanks ziet ProRomi in de praktijk van haar werk nog steeds de ontluisterende werkelijkheid die de Roma in Roemenië en daarbuiten nog steeds treft: men wil van ze af. ProRomi roept de politiek, mensenrechten- en hulporganisaties op om zich samen met haar hard te maken voor het lot van de Roma.

Meer informatie en videobeelden van de uitzetting van de Roma-gezinnen zijn te vinden op www.proromi.nl onder ‘nieuwsbrief’.

Stichting ProRomi zet zich in voor de armsten onder de Roma in Roemenië, door middel van evangelisatie, op maat gesneden onderwijs, alfabetisering en de verbetering van de levensomstandigheden. Kijk voor meer informatie op

11-03-2011
Hulpverlening
https://www.proromi.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies