Zwaarste aardbeving in Japan in 140 jaar

Opnieuw is de wereld opgeschrikt door een enorme ramp, een aardbeving en tsunamie in Japan met verstrekkende gevolgen voor andere delen van de wereld. Er is nog geen officieel dodental, maar de eerste berichten melden dat alleen al in de stad Sendai tweehonderd tot driehonderd stoffelijke overschotten zijn aangetroffen. 

Sendai ligt niet ver van het epicentrum, enkele honderden kilometers ten noorden van de hoofdstad Tokio. De stad werd zeer zwaar getroffen door de metershoge tsunamigolven. De stoffelijke overschotten werden aangetroffen langs de kust in het gebied in het noordoosten van Japan.  Ongeveer 65.000 mensen zijn in schuilkelders ondergebracht.

De landen rond de Grote Oceaan zijn gewaarschuwd voor vloedgolven. In Japan heeft een tsunami de kust bereikt. Daar stroomde een muur van water van soms wel 10 meter hoog het binnenland in.

Nederland zal onmiddellijk hulpteams naar Japan sturen als het door de tsunami getroffen land daarom vraagt. Het gaat dan om de eenheid die gespecialiseerd is in het zoeken en redden van mensen in (stedelijke) rampgebieden, het Urban Search & Rescue Team, en om het Rampen Identificatie Team, dat de identiteit van omgekomen vaststelt. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag meegedeeld na afloop van het kabinetsberaad.

De beving, die zich vrijdag rond kwart voor drie in de middag voordeed, was de zwaarste in 140 jaar in Japan.

11-03-2011
Buitenland
https://www.nu.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies