Noodhulp voor Japan ondanks nucleaire onzekerheid

World Vision helpt duizenden mensen in zwaargetroffen Japans kustgebied. Meer dan 13.000 doden, miljoenen mensen zwaar getroffen. World Vision helpt in het tsunamigebied en stelt giro 99 open voor giften. Dekens, water en andere basisvoorzieningen voor 9.600 overlevenden in Minami Sanriku.

Tokio, 18 maart 2011- Bijna een week na de allesverwoestende aardbeving en de tsunami in Japan komen de noodhulpactiviteiten op gang. De situatie is uitdagend, het zwaargetroffen gebied is moeilijk bereikbaar. World Vision verspreidt vandaag in de stad Tome noodhulpgoederen en morgen worden ook mensen in Minami Sanriku, een van de zwaarstgetroffen kustplaatsen, bereikt.

World Vision deelt dekens, flessen drinkwater en sanitaire hulpmiddelen uit. Meer dan 6.000 mensen in Minami Sanriku zijn bereikt. 9.600 inwoners uit die plaats zijn opgevangen in 40 opvangcentra. Het vriest en sneeuwt in Japan en dat maakt de situatie om te overleven nog moeilijker.

De heer Endo, burgemeester van Minami Sanriku, heeft meerdere werknemers verloren bij de tsunami. Tegen World Vision hulpverleners zei hij: “Dit gebied is rampgevoelig, dus we zijn getraind om te kunnen reageren op rampen. Maar een ramp van dit kaliber hadden we nooit verwacht. Hier kun je je niet op voorbereiden.”” World Vision werkt samen met de lokale autoriteiten om te kijken waar de hulp het hardst nodig is.

Ruud van Eijle, directeur World Vision Nederland, over de risico’s: “De nucleaire situatie is dreigend. De veiligheid van onze eigen medewerkers

staat voorop, maar toch zijn we aanwezig om de kinderen en families in nood te helpen. Voor deze ramp kunnen we niet weglopen. We doen wat we kunnen. De nood is overweldigend: meer dan 13.000 doden en dat aantal loopt alleen maar op. Er zijn tien miljoen mensen zwaar getroffen door de ramp. Japan kan dit niet alleen. Juist nu moeten we actie ondernemen.”

“”Het eerste wat we doen in een noodhulpsituatie, is het verschaffen van onderdak, voedsel en drinkwater voor kinderen en volwassenen”” zegt World Vision noodhulpcoördinator Kenjiro Ban. Hij was ook betrokken bij de ramp in Haïti vorig jaar. “”Daarbij focussen we ons op baby’s en kleine kinderen. Zodra het mogelijk is creëren we Kindvriendelijke Speelplaatsen. Op basis van de ervaringen met Kindvriendelijke Speelplekken na de tsunami in 2004 en o.a. in Haïti is geconstateerd dat deze psycho-sociale aanpak helpt bij het verminderen van trauma’s bij kinderen. Kinderen kunnen dan ontsnappen aan de hectische situatie waarin ze terechtgekomen zijn. Een plaats waar ze kunnen spelen met andere kinderen en samen met gespecialiseerde hulpverleners kunnen praten over de traumatische gebeurtenissen die ze hebben ervaren.””

Giften kunnen gestort worden op giro 99 o.v.v. noodhulp Japan.

18-03-2011
Buitenland
https://www.worldvision.nl”

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies