Gratis interkerkelijke bijbelgids

Zojuist is de 40e editie van de Ark Mission Vakantiebijbelgids verschenen in een oplage van 147.000 exemplaren. In de afgelopen 40 jaar zijn ruim 10 miljoen gidsen verspreid in binnen- en buitenland. Deze gratis interkerkelijke bijbelgids bevat overdenkingen voor een periode van drie weken.

Ark Mission maakt de gids jaarlijks om mensen in de vakantieperiode te betrekken bij het lezen van de Bijbel. Dit jaar heeft de gids een feestelijke titel: Vier je mee?

Historie Vakantiebijbelgids

In de zomer van 1971 zag de eerste Vakantiebijbelgids het levenslicht. De bijbelgids was een initiatief van de Vereeniging tot Verspreiding der Heilige Schrift in Amsterdam, die in 1987 fuseerde met de Bijbel Kiosk Vereniging. De organisatie ging onder de gecombineerde naam verder totdat in mei 2008 de lange naam werd vervangen door Ark Mission. De Vakantiebijbelgids paste in de zoektocht van de organisatie naar extra momenten in het jaar om mensen met het Evangelie te kunnen bereiken. Jaarlijks werd al met Kerst en Pasen een speciale folder verspreid. Een bijbelleesgids voor de vakantieperiode was hierop een mooie aanvulling. De oplage per jaar varieerde, soms steeg deze zelfs tot 400.000 exemplaren.

De gids bleek een gat in de markt. De opzet van 21 overdenkingen voldoet goed, de teksten spreken de lezers aan en het smalle formaat is handig in gebruik. In de jaren ‘80 verscheen ook een Fakânsjegids, de Friese variant die gemaakt werd in samenwerking met het Kristlik Frysk Selskip in Leeuwarden. Een aantal jaar werd ook een Reiswijzer uitgegeven, een versie voor jongeren. In de praktijk bleek het moeilijk om die doelgroep te bereiken en daarom is aan dat initiatief geen vervolg gegeven.

Gratis gidsen

Jaarlijks wordt voor de gids een thema gekozen en worden drie auteurs gevraagd elk zeven overdenkingen te schrijven. In de jubileumeditie van dit jaar staat dank aan God voor wat Hij ons heeft gegeven centraal. De auteurs zijn Petra Boogerd, Gerieke van Til-van Dijk en ds. Arie van der Veer (EO). Een groot deel van de oplage wordt verspreid op vakantieparken. Jaarlijks wordt de Vakantiebijbelgids ook door veel kerken gebruikt om huis aan huis te verspreiden of mee te geven aan gemeenteleden en vakantiegasten. Wie binnenloopt bij de christelijke boekhandel kan daar een exemplaar afhalen; donateurs van Ark Mission ontvangen de gids thuis. Ark Mission stelt in veel gevallen de gidsen gratis ter beschikking. Alle informatie hierover staat op www.arkmission.nl. Ook staat op de website een online versie.

Van Braillebijbel tot Bajesagenda

In 2013 bestaat Ark Mission 100 jaar. Al bijna een eeuw zet de organisatie zich in voor de verspreiding van het Evangelie in binnen- en buitenland. Jaarlijks kan Ark Mission dankzij steun van donateurs duizenden (braille)Bijbels, kinderbijbels, pastorale boeken en andere materialen verspreiden. Gevangenen krijgen jaarlijks een speciale Bajesagenda met uitleg over het christelijk geloof. Ook geeft Ark Mission Engels- en Franstalige gezondheidsbijbels uit waarin de bijbeltekst gecombineerd is met voorlichting over HIV/Aidspreventie, gezondheidszorg en opvoeding. Deze edities worden verspreid in ontwikkelingenlanden in Afrika, zie de info www.arkmission.nl. Ark Mission maakt met uitgeverij Ark Media deelt uit van Stichting Ark Mission. Samen met IZB beheert de Stichting de IZB-Ark Boekhandel in Amersfoort. De organisatie is gevestigd in Amsterdam.

29-04-2011
Media
https://www.arkmedia.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies