Gospelreus GMI sluit de deuren

De grootste christelijke platenmaatschappij Gospel Music International (GMI) in Duiven sluit haar deuren. GMI Music is een platen- en distributiemaatschappij dat zich specialiseerde in gospelmuziek. GMI was marktleider in Nederland. Op dit moment kan GMI haar financiele verplichtingen niet meer voldoen.

© foto en tekst: christelijknieuws.nl

In een brief aan relaties meldt de directie, bestaande uit Hans en Ina Groeneveld en dochter Cindy van den Bor-Groeneveld, dat de sluiting het gevolg is van ontwikkelingen in de muziekindustrie wereldwijd en de teruglopende verkopen van de cd en de groei van digitale downloads. ‘We zien een verschuiving in onze muziekmarkt. Daarvoor willen wij niet onze ogen sluiten en zien we dat GMI het ‘oude’ bedrijfsmodel moet verlaten’. In overleg met christelijke zakenpartners en adviseurs is de directie zich aan het beraden over hoe er in de naaste toekomst een nieuwe weg kan worden ingeslagen die inspeelt op nieuwe trends in de muziekmarkt. Het plan is om snel weer operationeel te zijn vanuit de huidige locatie.

Ruim 30 jaar heeft GMI Music een inhoudelijke visie voor gospelmuziek; muziek die door christenen gemaakt wordt. Meer dan 500 titels passeerden per jaar de revue. Van pop tot (hard) rock, van southern gospel tot dance: alle muziekstijlen die in (moderne) gospelmuziek vertegenwoordigd zijn, waren ook vertegenwoordigd in de catalogus. GMI Music werkte vanuit die diversiteit dan ook samen met een even brede mix van organisaties en instellingen die deze muziek een plek wensen te geven.

Daarnaast bouwde GMI Music als label actief aan verschillende nationale en internationale artiesten. Door middel van tours, losse concerten, advies of samenwerking met evenementen gaf GMI Music deze en gedistribueerde artiesten en hun muziek een belangrijke plaats in Europa.

Alpha Distribution is als bedrijf tevens gevestigd in het kantoor in Duiven. Alpha Distribution verzorgt de verspreiding en order-handling naar de Nederlandse detailhandel en op het Europese vasteland naar meer dan 30 landen. GMI Music en Alpha Distribution zijn samen dan ook een nationaal en internationaal gericht bedrijf.

GMI Music Partners is 35 jaar geleden ontstaan in Velp als voortvloeisel van de gospelgroep The Challengers. De visie van GMI was: muziekbediening binnen de christelijke muziek in eigen land en over de grenzen heen in Europa. In 2001 ontstond onder GMI het distributiebedrijf Alpha Book & Music Distribution. Alpha is een verzamelplek geworden voor diverse maatschappijen om hun muziek en boeken door te leveren aan evangelische winkels in Nederland.

De consequenties van het stoppen van GMI zijn nog niet te overzien. Zo werd de nieuwe cd van Opwekking ieder jaar door GMI uitgegeven, een enorm project, waar nu een andere oplossing voor gezocht zal worden. Ook zijn er gevolgen voor de christelijke muziekwinkels, de toelevering van nieuwe producten uit het buitenland zal voorlopig moeizaam verlopen.

Opmerkelijk is het dat het gospellabel Ecovata en de distributeur SabraMuziek juist positief gestemd zijn over de verkoop van gospelmuziek, onlangs nog sprak directeur Arjan van den Bijgaart van Ecovata over over sterk groeiende omzetten en Ron Venema van Sabramuziek over groeikansen voor winkels.

01-05-2011
Muziek
https://www.gmi.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies