Waterspiegel Dode Zee zakt

Langs de randen van de Dode Zee zijn duidelijk aardverzakkingen zichtbaar. Het waterpijl van de Dode Zee daalt. Het gevolg: honderden verzakkingen, scheuren en holtes. Soms enkele meters diep, soms meer dan 10 meter diep. Soms staat er water in de gaten. Wandelen op de oevers van de Dode Zee is levensgevaarlijk geworden.

© foto en tekst christelijknieuws.nl

De holtes ontstaan omdat de zouthoudende lagen in de bodem oplossen. Dit gebeurt omdat de lagen in contact komen met zoet water. De onderaardse stroomgebieden van het zoete water zijn in de afgelopen jaren namelijk veranderd. Dat komt omdat het waterpeil in de Dode Zee snel zakt. Het gehalte zout en mineralen stijgt daardoor fors.

De Dode Zee krijgt bijna geen water meer via de Jordaan en andere rivieren. Het water wordt namelijk gebruikt voor bevloeiing van landbouwgronden. Bovendien onttrekken de fabrieken aan Jordaanse en Israëlische zijde water aan de Dode Zee. Het meer heeft al een derde deel van haar oorspronkelijke oppervlakte verloren.

De verkeersweg die langs de Dode Zee loopt kan in gevaar komen. Over deze weg rijden dagelijks tientallen bussen met Israëliërs en toeristen. De voertuigen rijden heen en weer tussen het centrum van het land en de hotels in Sodom of Eilat. De vrees is dat vandaag of morgen een deel van de weg instort en dat een auto of een bus de diepte induikt.

De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld, en is gelegen tussen de Jordaanvallei in het noorden, de bergen van Moab in het oosten, de Arava-vallei in het zuiden, en de bergen van Judea in het westen. Het meer kreeg waarschijnlijk de naam Dode Zee omdat door de hoge concentratie van mineralen er geen direct zichtbare levende wezens in voorkomen.

Het instromende water verdampt grotendeels en daardoor wordt het meer een depot van mineralen. De concentratie zout is met ruim 30 procent zo hoog, dat een mens er zonder moeite in blijft drijven. Een kuur in de Dode zee kan heilzaam zijn voor personen met bepaalde huidaandoeningen, met name Psoriasis.

De buurlanden van de Dode Zee willen het meer redden door er water uit de Rode Zee in te laten lopen. Koning Adullah van Jordanië heeft een akkoord getekend om met de aanleg van deze waterverbinding te starten.

24-05-2011
Buitenland

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies