Burgemeester deporteert Romagezinnen

Sjaak Monster (foto) van stichting ProRomi berichtte in maart over de deportatie van 56 Romagezinnen uit Cluj-Napoca (Roemenië) naar de vuilnisbelt, vorig jaar december. Inmiddels is gebleken dat de achterliggende reden van deze actie te vinden is in de politieke motieven van de burgemeester van Cluj-Napoca. Door de grond waarop de Roma woonden te doneren aan de orthodoxe kerk, hoopt hij stemmen van orthodoxe christenen te winnen voor zijn herverkiezing.

“Uit huis gezet in de naam van God” stond als kop boven een artikel dat de Roemeense nieuwssite Domnule Primar op 11 mei publiceerde. In het artikel werd uit de doeken gedaan waarom deze arme Romagezinnen hun woningen in het centrum van Cluj-Napoca moesten omruilen voor te kleine woningen aan de rand van de vuilnisbelt.

De burgemeester schonk de grond aan de Metropoliet van Cluj, die op deze locatie een theologische faculteit wil bouwen. Dat dit over de rug van arme Roma-zigeuners gebeurt, schijnt de Orthodoxe kerk niet erg te vinden. “Misschien was hier hun plaats niet.” was het commentaar van de Metropoliet Andrei Andreicuţ.

Hun plaats is nu in ieder geval naast de vuilnisbelt, ver van school en werk, naast de Roma-krottenwijk van Pata-Rât, waar ProRomi werkzaam is. ProRomi wacht hier al jaren op een stukje grond van de gemeente Cluj om een kleuterschool te bouwen en nieuwe woningen voor de Roma. Ondanks eerdere toezeggingen is de grond er nog steeds niet. Voor de Roma lijkt structureel geen plaats in het beleid van de gemeente Cluj. Niet in de stad, en eigenlijk ook niet er buiten.

Meer informatie en videobeelden van de uitzetting van de Roma-gezinnen zijn te vinden op www.proromi.nl onder ‘nieuwsbrief’.

Stichting ProRomi zet zich in voor de armsten onder de Roma in Roemenië, door middel van evangelisatie, op maat gesneden onderwijs, alfabetisering en de verbetering van de levensomstandigheden.

25-05-2011
Buitenland
https://www.proromi.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies