Opnieuw zigeuners bedreigd met gedwongen verhuizing

Opnieuw dreigt gedwongen verhuizing voor Roma-zigeuners in de Roemeense stad Cluj-Napoca. Na de ‘deportatie’ van 277 Roma van de Coastei-straat naar een plek naast de vuilnisbelt buiten de stad, vorig jaar december, staat het gemeentebestuur nu toe dat de CFR (Roemeense spoorwegen) de Roma van de Cantonului-straat gaat verhuizen. Dat meldt ProRomi, een de Nederlandse stichting die zich inzet voor arme Roma in Roemenië.

ProRomi vroeg eerder dit jaar aandacht voor de gedwongen verhuizing van de Roma van de Coastei-straat. Zij werden afgelopen december in de vrieskou hun huis uitgezet en ‘gedwongen verplaatst’ naar het gebied naast de vuilnisbelt, bij de Roma-krottenwijk Pata Rat. Groot was de verontwaardiging toen bleek dat de burgemeester van Cluj-Napoca de grond waarop de Roma woonden doneerde aan de orthodoxe kerk voor de bouw van een theologische faculteit, in de hoop om op die manier stemmen van orthodoxe christenen te winnen voor zijn herverkiezing.

Internationaal klonk veel protest tegen de gedwongen verhuizing. Op 10 juni jl. bezocht een delegatie van de EU, de VN en Amnesty International de Roma-getto’s Pata Rat en Cantonului-straat om te zien en te horen hoe het ervoor staat met de leefomstandigheden in deze Romagemeenschappen. Maar ook deze visitatie lijkt het beleid van het gemeentebestuur niet op een ander spoor te zetten.

Voor de Roma van de Cantonului-straat is de dreigende verhuizing niet de eerste. Tien jaar geleden kwamen ze na een gedwongen verhuizing in dit gebied terecht. De eerste jaren moesten ze het zonder water en elektriciteit stellen. Door de jaren heen hebben de Roma zich zelf hard gemaakt voor verbetering van hun situatie. Er is nu water, elektriciteit en constant worden de krotjes door de Roma opgeknapt en verbeterd. Maar nu zien de Roma van de Cantonului-straat de toekomst met angst tegemoet: de gemeente die hen eerst naar de rand van de stad heeft verplaatst op gemeentegrond, staat nu toe dat het CFR ze gedwongen verhuisd. Niemand weet waarheen.

“Het gebied op en naast de vuilnisbelt in Cluj lijkt voor de gemeente, naast een dumpplaats van afval, ook een dumpplaats van Roma te worden”.

De Roma van Coastei en Pata-Rat, even verderop, zijn bang dat de bewoners van de Cantonului-straat straks bij hen wonen. Het gebied, direct naast de vuilnisbelt, is al overbevolkt met Roma, die onder zeer slechte omstandigheden proberen te overleven. “Het gebied lijkt voor de gemeente naast een dumpplaats van afval ook een dumpplaats van Roma te worden.” aldus Sjaak Monster, directeur van ProRomi. “Is er niets geleerd van de gedwongen verhuizing van de zigeuners van Coastei vorig jaar? Wie staat op om dit tegen te houden? Zelfs aan de rand van de stad, ingebouwd tussen het spoor en op loopafstand van de vuilnisbelt lijken de Roma van Cantonului niet zeker van hun bestaan.”

Stichting ProRomi zet zich in voor de armsten onder de Roma in Roemenië, door middel van evangelisatie, op maat gesneden onderwijs, alfabetisering en de verbetering van de levensomstandigheden.

30-06-2011
Buitenland
https://www.proromi.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies