Scherpe kantjes bezuinigingen gezondheidszorg eraf

De scherpste kantjes van de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg gaan eraf. De SGP heeft, samen met het CDA, voor elkaar gekregen dat dit voor veel mensen pijnlijke onderdeel van de kabinetsplannen is bijgesteld. Met enkel een monitoring van de effecten van de bezuinigingen nam de SGP in het debat geen genoegen.

Bron: SGP

Concreet gaat het erom de meest kwetsbaren, die getroffen zouden worden door de hoge eigen bijdrage, te ontzien en zo te voorkomen dat mensen door de extra kosten noodzakelijke zorg gaan mijden. Het kabinet kan daarbij kiezen uit twee mogelijkheden.

Een generieke verlaging van de eigen bijdrage voor de tweedelijns GGZ.

Een andere mogelijkheid is een specifieke uitzondering voor de meest kwetsbare groepen, bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden die in de verslavingszorg terecht zijn gekomen.

Verder heeft Van der Staaij, samen met CDA-kamerlid Bruins Slot, zich er sterk voor gemaakt dat de zogenaamde ’behandeling kort’ niet wordt geschrapt uit het vergoedingenpakket van de Zorgverzekeringswet. Daarmee worden de chronisch zieken ontzien die af en toe voor hun medicatie naar hun psychiater moeten.

Van der Staaij is blij met de wijziging van de plannen: “Dat dit pijnpunt nu uit de plannen is verdwenen is winst. Voor de SGP blijft overeind staan dat de kosten in de hand moeten worden gehouden, maar óók dat de meest kwetsbaren er niet onder lijden.”

14-07-2011
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies