Dagje Vogezentoppen toont schoonheid schepping

Natuurschoon, geschiedenis en ontspanning samen in één dagtocht vol variatie; een tip voor wie met vakantie wil gaan naar de Franse Vogezen. In het Parc National Régional des Ballons des Vosges, in de omgeving van de Col de la Schlucht (ruim 1100m), liggen dicht bij elkaar: de Lignes op de Linge, de Route des Crêtes en de rodelbaan op de Col de la Schlucht.

© christelijknieuws.nl – M. Breur – foto: linge1915

Nederland heeft de rivier de Linge, maar de Franse Linge is een kleine bergtop. Lignes zijn loopgraven. Rondom de top van de Linge liggen nog een groot aantal lignes, die in de Eerste Wereldoorlog één der toppunten van oorlogsverschrikking vormden.

Aan weerszijden, op minder dan een steenworp afstand van elkaar, hadden Duitsers en Fransen zich in de periode van half april tot half oktober 1915 ingegraven in een stelsel van kronkelige gangen en onderaardse ruimtes. Ze schoten van beide zijden op alles wat bewoog.

Soldaten die op een signaal de loopgraven moesten verlaten om te vechten, sprongen een vrijwel zekere dood tegemoet. In de zes maanden die deze strijd duurde kwamen alleen al meer dan 10.000 Franse soldaten om.

De Lignes op de Linge zijn nu een historisch monument. Het terrein wordt zorgvuldig in stand gehouden, er is een klein museum bij en bezoekers kunnen in en tussen de loopgraven lopen. Ze worden daarbij wel verzocht, eerbied en stilte te bewaren. Hoewel niet erg opwekkend, maakt een bezoek aan de Lignes op de Linge wel veel indruk.

Route des Crêtes

Van de Linge naar de Col de la Schlucht, vanwaar men de Route des Crêtes kan bereiken. Dit is een weg, eveneens stammend uit de Eerste Wereldoorlog, die door de Fransen is aangelegd over de bergkammen. De kale toppen zijn begroeid met weiden, struiken, heide en bosbessen. De uitzichten zijn heel ver en mooi en er zijn overal wandelingen uitgezet. Ten noorden van de Col de la Schlucht gaat de Route des Crêtes tot aan het stadje Ste-Marie-aux-Mines, naar het zuiden, het mooiste gedeelte met de meeste afwisseling, tot iets voorbij de Grand Ballon, de hoogste top van de Vogezen (1424m) met daarop het monument voor de Franse Alpenjagers uit de Eerste Wereldoorlog.

Hazen en slakken


Genoeg gekeken, gewandeld en gereden, dan vormt de rodelbaan bij de Col de la Schlucht een spannende afsluiting. De Col heeft een grote parkeerplaats, vanwaar men óf te voet óf met de kabelbaan omhoog kan naar het begin van de rodelbaan. Er zijn twee banen aangelegd, de hazenbaan voor de durfals en de slakkenbaan voor de wat minder heldhaftigen, dus voor elk wat wils.

Na afloop even neerstrijken in een restaurant op de Col of een ijsje kopen in de souvenirwinkel en terugkijken op een dag die vast al een heleboel ideeën heeft opgeleverd voor de volgende dagen. Les Ballons des Vosges, een prachtig vakantiegebied!

18-07-2011
Buitenland
https://www.linge1915.com

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies