Jonge Zuid Soedanese oogarts vol ambities

“Ik ben op 26 februari 1975 geboren in een klein afgelegen dorpje in Jonglei State, Zuid Soedan. Als oudste van een groot gezin had ik het voorrecht dat ik naar school mocht. Ik heb de lagere school gedaan in Malakal en voortgezet onderwijs gevolgd in Ethiopië.”

© tekst en foto: Dark & Light

Op jonge leeftijd droomde ik er al van om dokter te worden. Ik zag dat veel mensen ziek werden bij gebrek aan medische voorzieningen. Dit was in een periode van oorlog in Zuid Soedan, waarin veel mensen slachtoffer werden van geweld en ondervoeding.

In augustus 1997 ging ik na een korte training en een stage als gezondheidswerker aan de slag. Sinds die tijd heb ik veel geleerd. Ik heb ook gezien dat de gezondheidszorg verbetert. Steeds meer mensen ondergaan nu niet meer lijdzaam lichamelijke ongemakken, maar weten waar ze kunnen aankloppen voor hulp.

Ik werd als leidinggevende aangesteld in een gezondheidspost in Pading. Hier kon ik mijn opgedane kennis heel goed overdragen aan mijn collega’s. Tussen 2001 en 2003 heb ik een opleiding tot laboratoriumassistent gevolgd in Lankien. Hier heb ik geleerd welke testen er zijn om ziektes en aandoeningen op te sporen. Tussen 2004 en 2006 heb ik een verkorte artsenopleiding gevolgd en in 2008/2009 een opleiding tot oogarts-assistent. Daarna volgde een training in staaroperaties in 2010.

Sinds kort ben ik lid van het team voor integrale oogzorg. Ik ben Dark & Light heel dankbaar dat ze mij de kans hebben gegeven om te studeren. Ik kan nu staaroperaties uitvoeren en andere oogproblemen behandelen. Hier in Zuid Soedan zijn er ontzettend veel mensen met oogaandoeningen als gevolg van vuil drinkwater en armoedige leefomstandigheden. De belangrijkste zijn: staar, trachoom, rivierblindheid, conjunctivitis en kinderstaar. Ons mobiele team bezoekt afgelegen gebieden om deze mensen op te sporen.

Mijn werk bestaat uit het meehelpen om besmettelijke ziekten zoals trachoom te voorkomen. Ik geef voorlichting in dorpen over hygiëne en sanitatie. We stimuleren aanstaande en jonge moeders om extra vitamine-A te slikken, om te vermijden dat baby’s met een oogafwijking worden geboren.

Voordat het mobiele team bestond, waren er kwakzalvers actief die met hun dubieuze mengsels meer kwaad dan goed deden. Nu zie je dat steeds meer mensen kiezen voor professionele hulp. Ik wil graag meer oogklinieken in Zuid Soedan opzetten en het personeel gaan trainen. Ik hoop dat de overheid het belang daarvan ook inziet, want mobiele teams zijn nuttig maar ook duur. En de vraag naar oogzorg is groot. We kunnen niet iedereen helpen, maar misschien in de toekomst wél met een betere infrastructuur. Mijn huidige doel is om zoveel mogelijk staaroperaties uit te voeren en voorlichting te geven over preventie van blindheid.”

28-07-2011
Hulpverlening
https://www.darkandlight.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies