Verkeringscoaching, onzin?



Ingrid Barneveld (foto) is christencoach bij Verrijk je Relaties te Zwolle. Ze vindt het belangrijk dat God in ieders leven centraal staat en dat relaties onderhouden worden. Zo ontwikkelde ze de unieke luister-doe-cd Werk aan je huwelijk! die warm wordt aanbevolen door Henk Stoorvogel. Ook geeft ze verkeringscoaching. Als ze dit vertelt, dan kijken mensen haar vaak vreemd aan. Want verkeringscoaching doe je toch niet? Een kennismaking.

Is verkeringscoaching niet een beetje raar?


Nou, ik kan me voorstellen dat mensen het wel een beetje raar vinden. Mensen reageren vaak met: “Verkering is nog niet zo serieus. Als het niet gaat en je past niet bij elkaar, dan beëindig je de relatie”. En dát vind ik nou jammer. Ik denk dat er heel veel verkeringen uit gaan die goede huwelijken hadden kunnen worden. Heb je nog maar net een relatie en het gaat niet goed, dan kan ik me voorstellen dat je er een eind aan maakt. Maar als een relatie serieus is, en dan denk ik aan ongeveer een jaar, dan kan bij problemen verkeringscoaching het stel verder helpen. De vaardigheden die je leert en de inzichten die je krijgt, brengen een stel dichter bij elkaar. Bovendien kun het geleerde toepassen in ál je relaties. En mocht je gaan trouwen, dan heb je al een hele goede basis gelegd.

Noem eens een praktijkvoorbeeld waarom mensen bij je komen voor verkeringscoaching?


André (niet z’n echte naam), belt mij in wanhoop op. Hij heeft al meer dan een jaar verkering en zijn vriendin ontdekte dat hij pornosites bezocht. Omdat ze dit verschrikkelijk vindt, maakt ze het uit. Zijn vriendin heeft geen vertrouwen meer in André en zegt: “Ben ik niet goed genoeg voor hem”? Verder vinden ze ook dat ze, ondanks goede afspraken, regelmatig seksueel veel te ver zijn gegaan. Dit bracht verwijdering in hun relatie en ook in hun omgang met God. Tevens wil André zijn communicatie verbeteren. Ook al hebben ze geen trouwplannen, toch vinden ze hun verkering serieus genoeg voor verkeringscoaching. Want ze houden enorm veel van elkaar en zijn zeer gemotiveerd om te investeren in hun relatie. Na vijf keer coaching zijn André en zijn vriendin veel verder gekomen en hebben ze de gestelde doelen gehaald. “We zullen de verkeringscoaching zeker aan anderen aanbevelen”, zei André.



Voor wie is verkeringscoaching?


Verkeringscoacing is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, die aan hun relatie willen werken en er meer uit willen halen. Verkeringscoaching is ook mogelijk in de vorm van 5x een avond huwelijksvoorbereiding. Dat is voor die mensen die serieus trouwplannen hebben en hun huwelijk inhoudelijk goed willen voorbereiden. Belangrijke thema’s in de verkeringscoaching zijn o.a.: vergeving, vertrouwen, omgaan met (seksuele) grenzen, trouw, communicatie, geloof, tijd, twijfel of je wel genoeg van de ander houdt om te trouwen, bindings- of verlatingsangst.



Moet je altijd naar een coach bij verkeringsproblemen?


”Nee hoor”, zegt Ingrid lachend. Als je goede vrienden hebt waar je je verhaal aan kwijt kunt, kan dat ook heel goed helpen. Maar vrienden zijn staan op een andere afstand dan een coach. Een coach kan objectief samen met het stel kijken wat er nodig is en goede handvatten geven.

Wat is je verlangen?


Het is mijn diepste verlangen als coach om mensen te stimuleren God op de eerste plaats te zetten. Ik wil daartoe een ieder oproepen. Heb je een liefdesrelatie en zet je Hem ook sámen op de eerste plaats, dan ben je een heel sterk team! Dan is er hoop, zelfs wanneer de situatie uitzichtloos lijkt. Zoek de verborgen omgang met God. Lees veel Zijn Woord. Dan ga je steeds meer lijken op Jezus Christus. En dán wordt het “gij geheel anders” ook voor anderen zichtbaar. Laat zo je licht maar schijnen bij alles wat je doet. Opdat de mensen zeggen: God is goed!

23-08-2011
Onderwijs
https://www.verrijkjerelaties.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies