Veel films afgelopen maand te soepel gekeurd

Met de kerstvakantie voor de deur en de donkere dagen van de winter zullen er de komende weken heel wat uren achter de televisie doorgebracht worden. Door het grote aanbod aan films op televisie raken opvoeders soms het overzicht kwijt. Ouders kunnen niet altijd toezien op het kijkgedrag van hun kind. Dit terwijl niet elke film voor het kind geschikt is om (alleen) te bekijken.

Dit blijkt uit onderzoek van MEDIA & COO, een initiatief van OUDERS & COO. Alleen deze maand al is gebleken dat 105 films (mogelijk) te soepel gekeurd zijn. Wekelijks worden de leeftijdsclassificaties van televisiefilms gecontroleerd vanwege signalen van ongeruste ouders. Conclusie is dat de ene codeur soepeler met de regels om gaat dan de andere, waardoor niet elke beoordeling even betrouwbaar is. Daardoor kan de Nederlandse leeftijdsclassificatie afwijken van die van verschillende landen om ons heen en is er een risico is dat de film te laag is geclassificeerd.

Er is een groeiend besef dat ouders ondersteund willen worden bij de mediaopvoeding van hun kinderen. Zo biedt Mediasmarties een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van kinderen. Ook voor de films die in de kerstperiode geprogrammeerd staan biedt Mediasmarties een overzicht. De website www.mediasmarties.nl geeft informatie wanneer deze films op televisie te zien zijn en op welke zender, voorzien van leeftijdsadvies, inhoudsbeschrijving en trailer.

Op www.mediaencoo.nl staat per dag een overzicht van de films op televisie voorzien van een keuringsalert. MEDIA & COO keurt zelf geen films maar vergelijkt de leeftijdskeuring van Kijkwijzer met 6 andere landen (Denemarken, Duitsland, Engeland, Ierland, Oostenrijk en de VS) aangevuld met de keuring door Common Sense Media. Wanneer de gemiddelde leeftijdsclassificatie in deze landen minimaal 2 jaar naar boven afwijkt van de Kijkwijzer-classificatie krijgt de film een rood alert. Zo zijn er deze week al 21 van de 33 films van een rood alert voorzien en dus mogelijk te soepel gekeurd. Bekijk www.mediaencoo.nl om te zien om welke films dit gaat en houd tijdens de kerstvakantie onze site in de gaten voor de dagelijkse filmalerts.

OUDERS & COO is de landelijke organisatie van en voor ouders, ouderraden (OR) en medezeggenschapsraden (MR) in het protestants-christelijk en oecumenisch onderwijs. Zij zetten ons in voor alle ouders met kinderen in het primair en voortgezet onderwijs en in de kinderopvang. Hun hoofddoel is het stimuleren van een goede samenwerking tussen school en thuis, in het belang van de kinderen.

24-12-2011
Onderwijs
https://www.mediaencoo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies