Gods liefde op een ijskoud schiereiland

In het programma Door de Wereld reist EO-directeur Arjan Lock naar het “einde van de wereld”: het schiereiland Kamtsjatka in het verre oosten van Rusland. Bij een temperatuur van 25 graden onder het vriespunt bezoekt hij samen met evangelist Nikolai een inheemse eskimostam, de Koryaks. Een barre tocht met een sneeuwscooter over de toendra is de enige manier om deze bevolkingsgroep te bereiken. Lock: “Het mooie is: zelfs in die uithoek vind je een gemeente van Jezus Christus.”

Door de Wereld brengt die plaatsen in beeld waar de kerk ontwikkelingen doormaakt. En daarvan is ook sprake in Kamtsjatka, waar mensen zichzelf in een eenzame, witte wereld weer terugvinden door het geloof. Nog niet zo lang geleden was Kamtsjatka namelijk communistisch. Onder het Sovjetregime waren allerlei inheemse gebruiken en de eigen taal streng verboden, met als gevolg dat de cultuur nagenoeg is verdwenen. Er heerst armoede en werkloosheid. Velen proberen de pijn te verzachten met alcohol. Na de val van het communisme bracht Nikolai hoop met het evangelie en stichtte hij verschillende kerkjes. Lock gaat met Nikolai mee en ontdekt dat de komst van Gods Woord de liefde op dit ijskoude schiereiland heeft teruggebracht.

Arjan Locks bezoek aan de Koryakken zal hem nog lang bijblijven, verwacht hij. “Bij hen heb ik vooral geleerd dat het Gods verlangen is om je in de vrijheid te zetten met je eigen identiteit en dat Hij door je eigen cultuur heen tot je spreekt. In die witte wereld zie je Gods veelkleurigheid schitteren. Als wij ‘s zondags in onze eigen gemeente bidden voor de wereldwijde kerk, zie ik hun blije gezichten zó weer voor me.”

Door de Wereld


In Nederland kan soms het beeld ontstaan dat het christendom op z’n retour is. Het tegendeel is waar. Door de Wereld zit bovenop het nieuws dat plaatsvindt in en vanuit de christelijke wereld. Andries Knevel praat met christenen over hun geloof en de unieke verhalen die daarbij horen. Mirjam Bouwman trekt het land in om christenen in alle provincies te ontmoeten. En in werelddelen waar de kerk stormachtige ontwikkelingen doormaakt, is Door de Wereld aanwezig met een EO-reporter ter plaatse.

Door de Wereld, zaterdag 7 januari, 18.55 uur, Nederland 2

Evangelische Omroep
06-01-2012
Buitenland
https://www.eo.nl/doordewereld

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies