ZOA en Woord en Daad evalueren hulpactie Haiti

Twee jaar na de aardbeving in Haïti publiceren hulporganisaties ZOA en Woord en Daad opnieuw gezamenlijk een jaarrapportage over de noodhulp en wederopbouw van Haiti. Nadat de gezamenlijke noodhulpactie gestart is in januari 2011 is er Є 8.689.729 bij ZOA en Woord en Daad binnen gekomen. Inmiddels is hier bijna driekwart van besteed, Є 6.341.174 (waarvan ruim een half miljoen euro toezeggingen).

“Er is veel werk verzet, maar de grootschaligheid van de aardbeving, samen met de problemen die het samenwerken met de overheid in een land als Haïti met zich meebrengt, vragen om een integrale aanpak”, aldus Johan Mooij en Jan Lock van de hulporganisaties ZOA en Woord en Daad.

De afgelopen twee jaar hebben de lokale partnerorganisaties van de hulporganisaties hard gewerkt aan noodhulp en wederopbouw van het getroffen land. Motivatie daarbij was om er te zijn voor de duizenden getroffen Haïtianen en om gezamenlijk te werken aan een duurzame oplossing voor de velen die dakloos achterbleven. “Verlies van geliefden, van een eigen huis – het zijn diepgeslagen wonden waar veel Haïtianen mee moeten leven. Onze partnerorganisaties mochten in de afgelopen twee jaren naast hen staan en in samenwerking met ons hen ondersteunen toen ze de draad weer oppakten en verder gingen.”, aldus Mooij en Lock van ZOA en Woord en Daad.

Nadat de gezamenlijke noodhulpactie gestart is in januari 2011 is er Є 8.689.729 bij ZOA en Woord en Daad binnen gekomen. Inmiddels is hier bijna ¾ van besteed, Є 6.341.174 (waarvan ruim een half miljoen euro toezeggingen). Hieronder een overzicht van de resultaten van de afgelopen twee jaar.

– ongeveer 2.300 huizen (t.b.v. ruim 10.000 mensen) gebouwd in Leogane

– ruim 2.000 boeren herstartten hun bedrijfje

– bijna 400 mensen ontvingen microkrediet

– 1.500 mensen verrichtten betaald werk in het Cash-for-work-programma

– 5.000 kampbewoners kregen ‘kampassistentie’

– 7.000 kinderen kregen onderwijs door financiële steun aan hun school

– 30 medewerkers van scholen kregen training

– start herbouw medische kliniek en scholen

Het doel van ZOA’s driejarig wederopbouw programma is om 6.700 gezinnen (in totaal zo’n 36.000 mensen) te helpen tot hetzelfde inkomensniveau te komen als voor de aardbeving – en liever nog daarboven. Woord en Daad zet zich het komende jaar in voor de herbouw van circa 14 scholen en ongeveer 300 permanente woningen in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti.

Jaap Noordzij, die voor Woord en Daad als noodhulpmanager werkzaam was in Haïti, erkent dat de voortgang van de hulpverlening trager gaat dan velen zouden wensen. Tegelijk wijst hij erop dat er wel degelijk vooruitgang is geboekt: “Er is veel gebeurd in Haïti. Meer dan 50% van het puin is geruimd, gezien de immense omvang van de schade, is dit een grote stap vooruit. Zo’n 65% van de 1,5 miljoen mensen, die aanvankelijk in tentenkampen woonden, heeft woonruimte gevonden.

Het heeft moeite gekost, maar er is nu een stabiele regering die sterk inzet op het aantrekken van investeringen, scheppen van banen (al 80.000 banen in het noorden t.b.v. kledingindustrie) en die zich zal inzetten voor het creëren van permanente woningbouw. Daarnaast heeft de internationale hulpverlening nog te maken gekregen met een van de ernstigste uitbraken van cholera ter wereld: 5% van de bevolking heeft de ziekte opgelopen en minimaal 7.000 mensen zijn overleden. Mede ten gevolge van het verstrekken van schoon drinkwater en het geven van voorlichting op het gebied van hygiëne in de kampen is er nu een scherpe daling ingezet van het aantal choleraslachtoffers.

Voor programmamanager Jeff Cosico, die zich vanuit ZOA op de wederopbouw in Haïti richt, omvat hulp in Haïti meer dan alleen materiële ondersteuning; als christelijk hulpverlener hanteert hij Bijbelse principes. ‘Bijvoorbeeld dat wie in het kleine trouw is, grote dingen kan bereiken. Dat leiderschap dienend is. Het werkt, want ik zie leiders die bereid zijn te luisteren naar de wensen van kleine gemeenschappen en boeren die zorg hebben voor het milieu.’

17-01-2012
Hulpverlening
https://www.samenvoorhaiti.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies