Aandacht voor persoonlijke financien in kerkdienst

Het jongste nummer van IDEA staat in het teken van geld. Onder meer komt de charismatische multiculturele gemeente Dominion Centre in Rijswijk aan bod. Zij richtte de zondagmorgendienst vijf keer in rondom de budgetteercursus ‘Jouw Geld Telt’ van stichting Crown Financial Ministries.

Het op orde brengen van de persoonlijke financiën vindt voorganger Romero Maridjan van het Dominion Centre een belangrijk aspect van discipelschap. Een half jaar na de cursus merkt hij de effecten. Mensen krijgen hun in- en uitgaven op orde en er komt rust in de gezinnen. Hij vindt niet dat hij de zondagochtenddienst ‘opofferde’, zoals collega-predikanten opmerkten. “Wij zien het juist als een geweldige investering. Je ziet de vruchten. Ook al zou er niemand in je gemeente zijn met financiële problemen, dan nog zijn er principes en waarheden die verrijkend zijn. Bijvoorbeeld het principe dat God eigenaar is van alles. Of dat God ons stimuleert om als we overvloed hebben een zegen te zijn voor anderen. Mensen raken vrij van het accumuleren van spullen voor zichzelf. En de visie die wij samen dragen, om uit te gaan om zielen te winnen, wordt veel meer ondersteund.”

Hans van Ark, hoofd van de missionaire tak van de Protestantse Kerk, houdt in deze IDEA een pleidooi voor meer durf op het gebied van financiën. Er is geld genoeg, zegt hij. Daarnaast is voor heel veel missionaire activiteiten helemaal geen extra geld nodig: “Gaan de zondagse bloemen uit de kerk bijvoorbeeld wel eens naar niet-gemeenteleden?” Als je goede plannen hebt, volgen de financiën vanzelf, meent hij. “Kom eerst met een goed doordacht missionair beleid. Bedenk er een goede titel bij en neem dan als ondertitel: een gemeente die niet investeert in haar toekomst, is ten dode opgeschreven…”

Peter Briscoe, directeur van Stichting Crown Financial Ministries (een wereldwijde organisatie die mensen traint in het gezond omgaan met geld) geeft vijf aanwijzingen voor het stimuleren van meer vrijgevigheid in de gemeente. Een daarvan: Doe het zelf voor. “Een sobere levensstijl, tevredenheid en een geest van vrijgevigheid zal de leider karakteriseren. Bidden in de dienst voor andere gemeenten, je ruimte openstellen voor activiteiten van anderen en een ruimhartige diaconale en missionaire bediening ontwikkelen zijn voorbeelden van vrijgevigheid.”

De EA is van plan om rondom het thema omgaan met geld samen met Crown Financial Ministries een symposium te organiseren voor beleidsmakers in de gemeente. Centraal staat daarbij de vraag hoe je als gemeente (door onderwijs en toerusting) aandacht kunt geven aan het omgaan met geld als discipel van Jezus Christus. Dit symposium wordt waarschijnlijk in april gehouden.

IDEA is het magazine van de Evangelische Alliantie over missionaire gemeenteopbouw. Met het blad wil de EA vrijwilligers en professionals in kerken inspireren en ondersteunen in hun taak en informeren over ontwikkelingen binnen het netwerk van de EA.

christelijknieuws.nl
17-02-2012
Onderwijs
https://www.ea.nl/idea

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies