De Rijk Veenendaal BV, groothandel/distributeur in (kunststof) leidingsystemen en technische artikelen, geeft dit jaar voor de vierde maal een bijzonder geschenk aan haar relaties. De Rijk stuurt geen flessen wijn, maar besteedt haar budget voor relatiegeschenken opnieuw aan het waterprogramma van Tear in Oeganda.
Kees de Rijk bezocht in 2009 en 2012 samen met collega-ondernemers projecten van Tear in Ethiopië en Oeganda. Deze reizen maakten een diepe indruk op hem. De eerste reis was de aanleiding tot het besluit om het budget voor relatiegeschenken in te zetten ten behoeve van mensen die het heel hard nodig hebben.
Het project in Oeganda wordt uitgevoerd door het Kigezi Diocese van de Church of Uganda. Het gaat om een bergachtig gebied, waar vrouwen en meisjes elke dag lange afstanden naar het dal moeten afleggen om water te halen.
In samenwerking met lokale kerken wordt gewerkt aan schoon water dichtbij huis, door het bouwen van opslagtanks voor regenwater en het aanleggen van waterleidingsystemen die door de zwaartekracht worden aangedreven.
Het district Kabale in Zuidwest-Oeganda is een bergachtig gebied. De bevolking verbouwt het voedsel in de dalen waar de vruchtbare grond ligt. Maar doordat het gebied zo dichtbevolkt is zijn veel mensen genoodzaakt zelf hoger op de bergen te wonen, zodat alle vruchtbare grond beneden beschikbaar is voor landbouw.
Maar het is moeilijk voor hen om aan goed drinkwater te komen. Het meeste beschikbare water bevindt zich dicht bij de bodem van het dal. Daardoor moeten vrouwen en meisjes bij het halen van water een heel eind lopen en klimmen met zware jerrycans, met als gevolg rugklachten, miskramen en gemiste tijd op school. Bij de weinige bronnen hoog in de bergen worden de vrouwen vaak lastig gevallen door mannen.
Geen wonder dat men in deze dorpen (te) zuinig is met water. Bovendien is het water in het dal vaak vervuild, waardoor vooral onder kinderen veel ziekte en sterfte voorkomt.
De Anglicaanse kerk van Oeganda werkt samen met de bevolking aan meer, veiliger en sneller toegankelijk drinkwater. Dat gebeurt door het aanleggen van waterreservoirs die regenwater opvangen en door het beschermen van bronnen zodat het water schoon blijft. Ook legt men slimme waterleidingsystemen aan, die het water uit hooggelegen bronnen verdelen over de dorpen, met behulp van de zwaartekracht.
Tegelijkertijd worden in de dorpen watercomités opgericht die het beheer van de watervoorzieningen op zich nemen. Een aantal mensen uit de dorpen krijgt training om het onderhoud te kunnen doen. En hygiënevoorlichting onder de bevolking is ook een belangrijk aspect van het programma. Want als mensen niet weten dat je ziek kunt worden door vuil water en ongewassen handen, zullen ze zich niet hygiënisch gaan gedragen.
Tear
Hulporganisatie Tear
17-12-2012
Hulpverlening
https://www.tear.nl