2023 was een succesvol jaar voor pop-up restaurant Happietaria

Voor Happietaria was 2023 een succesvol jaar, net als in 2022. Het pop-up restaurant van Tearfund dat volledig door vrijwilligers wordt gerund, vond afgelopen jaar plaats in zeven steden. In totaal zetten ruim 1.500 personen zich hiervoor in en werden bijna 10.000 gasten verwelkomd. De opbrengst van ongeveer € 250.000 komt ten goede aan diverse projecten van Tearfund.

“We vinden het bijzonder dat er in 2023 zoveel studenten en jongeren meewerkten aan Happietaria,” licht José Schouten, projectleider bij Tearfund, toe. “Tearfund wil mensen in Nederland uitdagen om hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun welvaart. Happietaria is daarvoor een groot voorbeeld. Door de pop-up restaurants is er bewustwording gecreëerd rondom armoede en onrecht. Hierdoor hebben de studenten en jongeren bijgedragen aan de missie van Tearfund om samen recht te doen. Alle opbrengsten van de Happietaria’s gaan naar onze projecten.”

Uitbreiding

In 2023 zijn er restaurants geopend in Utrecht, Wageningen, Rotterdam, Amsterdam, Gouda en Groningen. Voor het eerst sinds 1993 was er ook een Happietaria gerund door een middelbare school: Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard in Papendrecht. José: “Deze groep leerlingen én docenten waren zo enthousiast dat ze ook dit jaar weer een Happietaria willen opzetten.”

Niet alleen beperken tot jongeren

Tearfund wil het concept van Happietaria niet alleen beperken tot jongeren. Dit jaar zal daarom ook worden ingezet op kerken. “Naast het feit dat onze projecten met de opbrengst wordt ondersteund, past deze beweging ook heel mooi bij de manier waarop Tearfund werkt, namelijk: via de lokale kerk. Happietaria is een manier voor kerken om verbondenheid te creëren binnen kerkelijke gemeente én om uit te reiken naar hun omgeving.”

Succesvol

In 2023 werd er ongeveer € 250.000 in totaal opgehaald door de zes Happietaria’s. Groningen kent al jaren een van de succesvolste Happietaria’s en wist een opbrengst van maar liefst € 106.840 bij elkaar te brengen. Happietaria Wageningen had afgelopen jaar een recordopbrengst van € 50.274.

Auteur: Onno Visser
Beeld: Laurens Lagerweij
Web: www.tearfund.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies