Nederlandse versie van NewCity catechism gelanceerd

In 2012 werd in New York de ‘NewCity Catechism’ gelanceerd door Timothy Keller namens the Gospel Coalition in de VS. Deze catechismus stelt in 52 vragen de belangrijke vragen en antwoorden van het christelijk geloof.

Inspiratiebronnen zijn de Heidelbergse Catechismus, de Westminster Catechismi en de Geneefse Catechismus van Calvijn. In een tijd waarin veel draait om discipelschap wil de Gospel Coalition het belang van de goede christelijke leer benadrukken. De praktijk van een gezamenlijke leerweg via de vragen en antwoorden van een catechismus willen ze graag nieuw leven inroepen, voor gezinnen en gemeentes. Digitaal platform Geloofstoerusting.nl heeft in juli de Nederlandse versie van deze nieuwe catechismus gelanceerd.

Hulpmiddel

Een catechismus – afgeleid van het Griekse woord ‘katechein’ (mondeling leren, onderwijzen) – werd eeuwen geleden opgesteld als hulpmiddel voor het onthouden van Bijbelse waarheden ten behoeve van bijvoorbeeld geloofsgroei of christelijk onderwijs. Deze documenten hadden drie doelen: allereerst vormt een catechismus een bondige uiteenzetting van het Evangelie. Het legt niet alleen duidelijk uit wat het Evangelie is, maar toont ook de bouwstenen van het Evangelie: de Bijbelse leer over God, over de menselijke natuur, de zonde, enzovoort. Ten tweede werd een catechismus op zo’n manier opgesteld dat de ketterijen, fouten en verkeerde geloofsopvattingen uit die tijd en cultuur erin behandeld en bestreden werden. De derde, meer pastorale doelstelling was om als christenen een groep te vormen, een tegenbeweging die niet alleen in het persoonlijke leven, maar ook in het gemeentezijn iets van de gemeenschap met Christus liet zien.

Dringt diep tot je door

Vandaag de dag worden catechismi nog altijd onderschreven door vele kerken wereldwijd. Desondanks is hun rol in de praktijk nagenoeg uitgespeeld. Het leven als christen staat tegenwoordig vaak in het teken van Bijbelstudie, gebed, evangelisatie en het gemeentezijn. Daarin schuilt het gevaar dat iemands geloof qua leerstelligheid veel oppervlakkiger kan zijn, met als gevolg een nonchalante houding tegenover de wezenlijke zaken van het leven (gezin, werk, kerk en samenleving). Een catechismus daarentegen dringt diep tot je door. Dankzij de vraag-en‐antwoord‐structuur is deze bovendien sterk gericht op interactie, en daardoor bij uitstek geschikt om in gezins‐, groeps‐ of gemeenteverband te worden behandeld.

Onveranderlijke Evangelie

Doordat de wereld om ons heen telkens verandert, is het belangrijk dat er nieuwe catechismi worden opgesteld. Zo kunnen we leren hoe we volgens het onveranderlijke Evangelie moeten omgaan met de cultuur, verleidingen en uitdagingen waarmee we tegenwoordig worden geconfronteerd. De New City Catechismus voorziet hierin. Inhoudelijk is deze nieuwe catechismus gebaseerd op enkele catechismi uit de tijd van de Reformatie, zoals Calvijns Geneefse Catechismus, de Korte en Lange Westminster Catechismussen en in het bijzonder de Heidelbergse Catechismus.

Aansprekend

Om het bestuderen van de New City Catechismus zo overzichtelijk mogelijk te houden, is een onderverdeling gemaakt in drie thema’s. Het eerste deel van de New City Catechismus behandelt God, de schepping, de zondeval en de wet. In het tweede deel komen de onderwerpen Jezus, redding en genade ter sprake en het derde en laatste deel behandelt de Heilige Geest, geestelijk herstel en het groeien in genade. Deze thema’s worden uitgewerkt met behulp van 52 vragen (zowel voor volwassenen als – in vereenvoudigde vorm – voor kinderen), waardoor de New City Catechismus praktisch is in te passen in de jaaragenda van gezinnen en kerken. Als hulpmiddel bij het bestuderen van de vragen zijn in de New City Catechismus ook Bijbelverzen, gebeden, videocommentaren en literatuurverwijzingen van een aantal predikanten uit heden en verleden opgenomen. Het nieuwe karakter van de catechismus is daarbij ook aansprekend voor jongeren. Daarmee is het een uniek project omdat het bruikbaar is op veel manieren, zoals huisgodsdienst, eredienst, catechisatie etc.

Het belang van dit soort onderwijs wordt door Princeton‐theoloog Archibald Alexander treffend vergeleken met brandhout in een open haard. Zonder vuur – de Heilige Geest – zal het brandhout zichzelf niet in vuur en vlam zetten, maar zonder brandstof kan er ook geen vuur ontstaan, en dát is wat catechetisch onderwijs is.

De catechismus is te vinden op www.newcitycatechismus.nl en via www.geloofstoerusting.nl. Ook wordt onderzocht of en in welke vorm deze catechismus in boekvorm uitgegeven kan worden. Geloofstoerusting bidt dat de New City Catechismus tot persoonlijke zegen voor velen en tot opbouw van Gods Koninkrijk zijn zal. Van harte aanbevolen, Maarten Baan, Marcel Vroegop Arjan van Gent Initiatiefnemers vertaalproject New City Catechismus.

© Henk-Jan Oudenampsen
28-07-2014
Onderwijs
https://www.newcitycatechismus.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies