Op donderdag 21 en 28 augustus en 4 en 11 september zendt EO Metterdaad een vierluik uit over het bezoek van EO-presentator Andries Knevel in Pakistan aan twee Kerk in Actie-projecten voor kinderen met een handicap.
In Pakistan is naar schatting tien procent van de inwoners gehandicapt. Veel mensen trouwen met iemand uit de eigen familie. En de kans dat de kinderen uit een dergelijk huwelijk gehandicapt zijn, is groot. Alleen weten veel mensen dat niet, of onderschatten het risico. Veel gehandicapten worden door hun familie verborgen gehouden. Ze worden nauwelijks gezien, gehoord of geteld.
EO Metterdaad helpt deze gehandicapte kinderen en hun gezinnen. ‘Wij ondersteunen het onderwijs voor deze kinderen. En we helpen ouders beter voor hun kind te zorgen, door aandacht te besteden aan bewustwording en te leren wat hun kinderen juist wel kunnen, in plaats van ze te verstoppen. Helpt u ook mee?’
Veel Pakistaanse ouders schamen zich voor hun gehandicapte kind en houden het daarom binnen. In de stad Lahore bezocht Knevel een dagopvang van de Kerk van Pakistan. Kinderen met een handicap volgen hier een vakopleiding. Ook bezocht hij ouders in kleine plattelandsdorpen die van partnerorganisatie Noad ondersteuning krijgen in de opvoeding, begeleiding en training van hun kind met een verstandelijke beperking. Noad helpt daarnaast gezinnen bij de aanleg van groentetuinen. Tijdens het bezoek schrijft Andries Knevel het hier onderstaande verslag.
Het opmerkelijk herstel van Tabish
Ik sta versteld wat een beetje aandacht kan voortbrengen! Tabish is 11 jaar en woont in een piepklein dorpje in Pakistan. Bij de geboorte liep hij hersenletsel op. Daardoor heeft hij ruim 10 jaar alleen maar op bed gelegen als een verlept plantje, verzorgd door zijn moeder. Maar sinds kort is daar verandering in gekomen, dankzij de organisatie van Daniel.
Daniel is een forse man met een afschrikwekkende zwarte snor. In uniform zou hij het goed doen als generaal. Maar Daniel weet waar hij het over heeft. Zelf heeft hij een gehandicapte zoon thuis en daardoor merkte hij dat gehandicapt-zijn in Pakistan een groot probleem is. Veel gehandicapten komen nooit buiten en er zijn gevallen bekend waarbij kinderen jarenlang letterlijk aan de ketting lagen. Want een gehandicapt kind is een vloek van God, denken veel mensen.
Daniel richtte een organisatie op die gezinnen met een gehandicapt kind wil helpen. Met medicijnen, met tips, maar ook met fysiotherapie. En dat is precies het geheim van het opmerkelijke herstel van Tabish. Masseren van zijn armen, zijn benen en dagelijks oefeningen doen gaven hem nieuwe kracht in zijn lijfje. Daardoor kan hij nu rechtop zitten en zelfs redelijk bewegen.
Kerk in Actie
Evangelische Omroep
21-08-2014
Buitenland
https://www.kerkinactie.nl