HomecomingNL brengt Southern Gospel in theater Emmen

FOTOVERSLAG – In de provincies Drenthe en Groningen is veel muzikaal talent. Diverse groepen en zangers hebben elkaar enkele jaren geleden gevonden in de Southern gospel stijl, bekend van Bill Gaither in Amerika. Op een huiselijke manier, met stoelen en banken op het podium, worden liederen gezongen en een indringende boodschap gebracht.

Theater De Muzival in Emmen was gevuld met liefhebbers van Southern gospel muziek. Metanoya, Gospel4U, True Desire Vocal Band, U-Turn en Daan Kroeze zongen en speelden nummers tijdens het programma en het publiek zong een aantal liederen enthousiast mee. Bekende nummers als: Groot is de Heer, He made a change, O Happy Day, Binnenkort komt de dag, Alpha & Omega. Maar ook onbekende eigen nummers zoals het lied ‘Vleugels’ van Daan Kroeze.

Daan Kroeze over het nummer Vleugels

Daan Kroeze vertelde tijdens het concert: ‘De oudste dochter van mijn beste vrienden, Esther, overleed in 2009 op 23-jarige leeftijd totaal onverwacht binnen enkele dagen. Ze was net drie maanden getrouwd en volgde een opleiding aan de CHE in Ede.’ Deze gebeurtenis heeft het leven van Daan op z’n kop gezet. Daan: ‘Ze was een prachtig kind van God! En ineens is het voorbij. Wat een klap. Heer, hoe kan dat nou? Hebt U zich vergist?’

Een periode van vragen en nog eens vragen volgde. Allereerst bij haar man, haar ouders, haar zussen, familie en vrienden. Maar ook bij Daan. Twee jaar lang kwam er daardoor geen nieuw lied in hem op, en dat is lang voor een liedjesschrijver. Hij stopte zelfs een tijd met optredens en zocht de rust.

En toen hij het eigenlijk niet meer verwachtte, gebeurde er iets bijzonders. Het was of dee Heer hem optilde en hij net iets verder kon kijken. Daan: ‘Alsof ik heel even ver boven mijn vragen zweefde en het leven in het perspectief van de eeuwigheid mocht zien.’ Daan schreef naar aanleiding van deze ervaring het nummer ‘Vleugels’. Dit lied werd ook de aanleiding tot het maken van dit nieuwe album ‘Vleugels’. Het album is opgedragen aan Esther.

Doel van HomecomingNL

HomecomingNL is een stichting dat zich als doel heeft gesteld de blijde boodschap te verkondigen.

Fré Blank (voorzitter Homecomingnl) zegt: ‘Wij leven in een wereld die het elke dag meer en meer nodig heeft dat het heil verteld wordt van wat onze Here Jezus heeft gedaan voor ons. Wij, ‘Gods kinderen’, hebben een opdracht, namelijk: deze liefde door te geven door middel van zang, muziek en getuigenis. HomecomingNL neemt deze taak heel serieus en wij zijn met z’n allen gedreven door Gods liefde. We hopen dan ook dat u als bezoeker door onze concerten geraakt zult worden door de muziek en liederen van het Southern Gospel genre.’

‘In 2008 zijn wij als een groep enthousiaste muziekliefhebbers begonnen met het organiseren van Homecomingconcerten. Inmiddels hebben wij in 2008, 2010 en 2012 een aantal concerten gehouden. Het hoogtepunt was in Hoogeveen waar Family7 opnames maakte die zij een aantal keren op hun zender hebben uitgezonden.’

Onze inspiratiebron

Het jaar 1910 wordt wel gezien als het geboortejaar van de Southern gospel. De oorspronkelijke Southern gospel-kwartetten bestonden uit vier mannen in een tenor-lead-bariton-bas-setting. Zij zongen vooral a capella, later kwamen daar ook begeleidingsinstrumenten bij.

Tegenwoordig is dit genre niet meer voorbehouden aan kwartetten. De stijl van muziek en de meerstemmige zangstijl (close harmony) worden ook door trio’s en duo’s uitgevoerd.

In 1991 startte Bill Gaither zijn Homecoming-activiteiten, waarin de Southern gospel een groot aandeel heeft. Het waren vooral de Homecoming-tours die de muziek meer naar Europa bracht en. Zo is in de afgelopen jaren ook deze muziek in Nederland ten gehore gebracht.

In 2008 werd stichting Homecoming Nederland opgezet door een aantal enthousiaste zangers en muzikanten om het homecoming gevoel van de Gaither concerten ook in (noord) Nederland op de kaart te zetten. Het project werd zo goed ontvangen dat een vervolg niet uit kon blijven. Daarom zijn we in 2010 weer bij elkaar gekomen en hebben we 3 geweldige concerten mogen beleven. Ook in 2012 hadden we een tweetal boeiende concerten.. en dit jaar, 2014 zijn we in Emmen en Veendam.

De volgende formaties gaven een bijdrage aan de avond in Emmen:

Gospel4U

Een aanstekelijke mix van Southern gospel en worship met een krachtige boodschap van geloof, dat is Gospel4U in het kort. Vocal band Gospel4U brengt eigen arrangementen van bestaande gospelsongs, zoals nummers bekend uit de Gaither Homecoming series, songs van worship leaders als Michael W. Smith en Brian Doerksen en bekende gospeltraditionals in een nieuw jasje.

De muziek, met als basis piano en basgitaar, heeft een acoustic feel en de vocalen wisselen elkaar af in een solistische en close harmony mix. Dit levert een dynamische cocktail van pure gospelmuziek op.

Homecomingkoor

Homecoming Nederland bestaat uit een groep enthousiaste organisatoren, vrijwilligers, zangers, zangeressen en musici uit de wijde omgeving van Emmen en Stadskanaal. Zij zijn geïnspireerd door de muziek van Bill en Gloria Gaither uit Amerika. De gedrevenheid om samen over Gods liefde te zingen is de basis om in Noord Nederland de Southern Gospelmuziek en stijl ten gehore te brengen. Het koor is samengesteld uit ca. 40 leden die veelal actief zijn of waren in diverse bekende gospelformaties. Een uniek gezelschap met een herkenbare Homecoming sound uit Noord Nederland.

Metanoya

Metanoya is een close harmony-groep, bestaande uit elf leden. In 2001 begonnen als familiegroep. Intussen zijn er twee leden toegetreden die geen familie zijn, maar zeker broers in de Heer. Het repertoire bestaat voornamelijk uit worship- , southern gospel- en blackgospelsongs. Ze zingen zowel a cappella als met pianobegeleiding. De motivatie om te zingen omdat ze het fijn vinden, maar vooral om mensen te raken met het Evangelie. De liefde van God en Zijn grote betrokkenheid met de mens: daar willen ze graag over zingen. Metanoya is Grieks voor “herboren”. Als groep zijn ze allemaal herboren; ze hebben de keuze gemaakt God lief te hebben en Hem te volgen.

Daan Kroeze & band

Daan heeft ons wat te vertellen. Zijn Nederlandse nummers hebben velen al geraakt. Daan weet op een originele wijze regels uit de Bijbel te combineren met zijn eigen ervaringen. Zijn warmte en fijngevoeligheid zijn opvallend. Samen met vrienden is zijn band ontstaan waarmee hij nu al weer een paar jaar rondreist. De liederen die hij schrijft en die ze zingen, zijn altijd Nederlandstalig. De liederen moeten iets teweegbrengen bij de luisteraar. Enkele jaren geleden is hij betrokken geraakt bij het zendingswerk van Nico en Trijnie van Eijk in het zuidoosten van dit grote Zuid-Amerikaanse land waarvoor hij een aantal Cd’s uitbracht.

U-Turn

Gospelformatie ‘U-Turn’ bestaat uit Jos Fokkers, Trudy Raukema-Tent en Ann-Jeannette Hobers-Boonstra. Samen met het Australische gebodsbord ‘U-Turn’ roepen wij d.m.v. melodieuze liederen en persoonlijke getuigenissen, jong en oud op, een radicale ommekeer in hun leven te maken voor onze Heer!

Gods onvoorwaardelijke liefde voor ons, en voor alle mensen, geeft ons het verlangen Hem te dienen. Als ‘U-turn’ mogen wij dit nu al ruim 14 jaar doen.

We hebben o.a. mogen meewerken aan jongerenweekenden van de Evangelische Omroep, tv opnames van Family-7, diverse concerten, kerkdiensten en bijeenkomsten.

Na een periode van 3 jaar, waarin we alleen projectmatig hebben gezongen, hebben we vanaf begin 2011 weer een actieve doorstart gemaakt.

We vinden het dan ook geweldig om aan de Homecoming-concerten onze medewerking te verlenen en hebben hiervoor een nieuw afwisselend repertoire samengesteld waarin, in elk lied, duidelijk de liefde van de Here Jezus voor alle mensen naar voren komt!

Jos, Trudy en Ann-Jeannette.

True Desire Vocalband

Wij zijn een enthousiaste groep mannen met een passie voor God en Southern Gospel. Een deel van onze formatie deed in 2010 mee binnen het koor van HomecomingNL. Toen dit project afliep hadden we zoiets van: ‘we willen verder’, en zo ontstond ‘True Desire Vocalband’. True Desire staat voor ‘oprecht verlangen’ om God te dienen door onze stemmen te gebruiken. Vanaf eind 2010 is er veel gebeurd. zo kwam Bert Hilberts ons begin 2011 versterken op de piano en hadden we ons debuut midden juni 2011 in nieuw Buinen. Dat werd opgevolgd door een radio-optreden bij radio Westerwolde…

Laten we ons even voorstellen: Bart de Groot (bas), Gerard Kroeze (tenor), Wilfred Jonker (hoge tenor), Roelf Jager (tenor), Johan Keuter (bariton/tenor)

Wij hebben de Here Jezus van harte lief en willen niets liever dan Hem de lof, eer en aanbidding geven die Hem toekomt!

HomecomingNL geeft op 15 november een tweede concert in Veendam: Van Beresteyn. Via de link onder dit item is meer informatie te vinden.

Henk-Jan Oudenampsen
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
05-10-2014
Web: www.homecomingnl.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies