Grote onvrede is er al jaren in delen van de PKN over steun aan de Palestijnse organisatie Sabeel. Op initiatief van de stichting Platform Appèl Kerk en Israel gaat Kerk in Actie van de PKN naast Sabeel nog een ander project van Palestijnse christenen steunen, namelijk ‘Seeds of Hope’ in Jeruzalem.
In 2012 bood het Platform het Moderamen van de PKN een Manifest aan, dat door 2000 leden van de PKN was ondertekend, waarin werd verzocht de vaak bekritiseerde samenwerking met de Palestijnse organisatie Sabeel te beëindigen. Sabeel erkent niet dat het Joodse volk op grond van Bijbelse beloften een speciale plaats heeft in het heilsplan van God en laat zich vaak negatief uit over de staat Israël. Volgens het Platform spoort de samenwerking met Sabeel niet met de bepaling in de Kerkorde van de PKN, waarin is vastgelegd dat de kerk geroepen is ‘invulling te geven aan de onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël’.
Het Moderamen nam de inhoud van het Manifest voor kennisgeving aan. Tijdens het inzamelen van de handtekeningen is het Platform meerdere keren gevraagd of er een alternatief was, omdat velen binnen de PKN wel graag steun willen geven aan Palestijnse christenen. Na constructieve onderhandelingen met Kerk in Actie is overeenstemming bereikt over steun aan het project ‘Seeds of Hope’.
Dit project is een initiatief van de Palestijnse christen Tass Saada, bekend van zijn boek ‘Arafat was mijn held’. Als moslim haatte Saada de Joden en doodde hen. Enige jaren geleden is hij in de VS tot geloof in de Heere Jezus gekomen. Op grond van de Bijbel erkent hij dat de nog niet vervulde beloften voor het Joodse volk in het Oude Testament volledige geldingskracht hebben en dat het Joodse volk recht heeft op het land dat eens aan de vaderen is beloofd.
Met het snelgroeiende project ‘Seeds of Hope’ probeert Tass Saada verzoening te bewerkstelligen tussen Jood en Arabier. Het Platform gaat zijn achterban, alsmede kerkenraden en diaconieën oproepen via Kerk in Actie giften voor het werk van Tass Saada beschikbaar te stellen.
Zeventien jaar was Tass Saada. Geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in de Gazastrook. Opgegroeid en geradicaliseerd in Saudi-Arabië en Qatar. De stem van Yasser Arafat riep hem naar het slagveld. Haat was zijn drijfveer. De PLO-leider zijn held. Hij streed voor hem, was zijn chauffeur en doodde als jonge sluipschutter verscheidene politieke tegenstanders. Hij was bereid zijn leven te geven voor de Palestijnse zaak.
Vijfentwintig jaar later bad hij: ‘O God, zegen uw volk Israël. Heer, breng hen terug in het Beloofde Land. Laat hun zien dat U hun God bent.’
Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.
Dirk van Genderen
10-01-2015
Buitenland
https://www.hopeforishmael.org