Omdat het in veel islamitische landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika moeilijk of onmogelijk is om als christenen in een kerk samen te komen, zijn er zogenaamde internetkerken ontstaan. Moslims die christen zijn geworden, komen vaak op een dodenlijst terecht, waardoor het voor hen erg gevaarlijk is om naar een samenkomst te gaan.
In Saoedi-Arabië bijvoorbeeld staat de doodstraf op het bezit van Bijbels of voor het houden van samenkomsten. Gelovigen ontmoeten elkaar online in landen als Libanon, Syrië, Jordanië, Irak, Saoedi-Arabië, Jemen, Marokko, Libië, Egypte, Tunesië en Soedan.
Via internet kunnen de gelovigen als het ware de dienst meemaken en kunnen ook moslims die christen willen worden, cursussen volgen over het christelijk geloof. Dit brengt echter ook weer nieuwe gevaren met zich mee. Je weet niet altijd of een moslim die aangeeft christen te willen worden, oprecht is of niet. Sommigen proberen als spion de christelijke wereld binnen te dringen en gegevens van christenen te pakken te krijgen. Een voorganger vertelt: ‘Een spion, die door de Heilige Geest is tegengehouden informatie door te geven, vertelde aan mij dat hij spion was. Hij vertelde mij wat hij al had doorgegeven. Maar ook vertelde hij mij dat Jezus zijn leven had veranderd en dat hij tot geloof was gekomen.’
Deze voorganger ziet de websites die hij gebruikt om gelovigen op te bouwen en het Evangelie door te geven, als voorbereiding voor het persoonlijke contact. ‘Het duurt soms een hele tijd voordat er wederzijds voldoende vertrouwen is om elkaar te ontmoeten. Soms proberen we ook huisgroepen te vormen, waar gelovigen in kleine groepjes samen kunnen komen. Soms moeten gelovigen een tijd wachten voordat er in hun omgeving ook andere gelovigen zijn om mee samen te komen.’
Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.
Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
17-05-2015
Kerk
https://www.dirkvangenderen.nl