Spontane acties voor vluchtelingen

Dagelijks komen vele honderden vluchtelingen aan in Europa. Waar moeten ze allemaal heen? De Europese leiders zijn het vooralsnog niet eens over de aanpak van dit probleem. Gaan de Europese landen elkaar helpen?

Het risico bestaat dat mensen in opstand gaan komen tegen de toestroom van vluchtelingen. Nu kunnen de vluchtelingen de nachten nog in de openlucht doorbrengen, maar hoe gaat het straks, wanneer in Europa de temperaturen soms tot (ver) onder nul dalen?

Het is opmerkelijk dat tal van particuliere initiatieven ontstaan om vluchtelingen op te vangen. Ook verscheidene kerken zetten zich in voor mensen die hier een veilig toevluchtsoord zoeken.

Een bijzonder initiatief ontstond afgelopen week in Apeldoorn, naar aanleiding van een informatiebijeenkomst voor inwoners over de komst van 400 vluchtelingen, die tijdelijk zullen worden opgevangen in de Americahal. Jurrien ten Brinke uit Apeldoorn bedacht met zijn vrouw Janet de Facebookpagina ‘Ik ben een gastgezin voor een vluchteling’. Jurrien en Janet, die christen zijn, worden gedreven door liefde voor de naaste in nood, door Gods liefde.

Vanwege het enorme aantal reacties is inmiddels een website in de lucht, waarop ook een formulier beschikbaar is voor aanmelding als gastgezin. Al meer dan 18.000 Nederlanders hebben zich aangemeld als gastgezin. Van hen is 3500 bereid een vluchteling in huis op te nemen.

Het idee is dat iedere vluchteling een gastgezin heeft om mee op te trekken. Dat kan op allerlei manieren, door bijvoorbeeld één of enkele keren per week een vluchteling mee te laten eten of op de koffie te vragen, met hem/haar op stap gaan of iets leuks te gaan doen. Er vindt overleg plaats, met het COA (Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers) en de politiek, om te bezien wat gastgezinnen kunnen betekenen voor vluchtelingen, wat wel kan en wat niet.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
05-09-2015
Samenleving
https://www.gastgezinvoorvluchteling.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies