Er is een nieuwe wereldwijde campagne gestart om de Bnei Anousim op te sporen. Dat zijn Joden die zich tijdens de Spaanse inquisitie gedwongen moesten bekeren, in de periode tussen 1391 en 1497. Dit initiatief is genomen door Shavei Israel. Er wordt geschat dat het wellicht miljoenen mensen betreft, minstens net zoveel Joden als er nu in Israel wonen.
Volgens Michael Freund van Shavei Israel, staan we aan het begin van een historisch keerpunt. Hij verwacht dat miljoenen mensen in de Spaans- en Portugees sprekende wereld hun Joodse wortels zullen ontdekken, in Spanje, Portugal en Midden- en Zuid-Amerika, omdat velen in de loop van de eeuwen uit Spanje en Portugal naar Zuid- en Midden-Amerika zijn vertrokken, de toenmalige koloniën.
Volgens genetische studies de afgelopen tien jaar zou 20 procent van de mensen in Spanje en Portugal Joodse voorvaders hebben. Vergelijkbare studies in Brazilië kwamen op een percentage van 5 tot 10 miljoen mensen in totaal.
Shavei Israel verspreidt nu gratis Spaanstalige brochures die helpen bij het opsporen van de Joodse wortels, zoals specifieke Joodse namen en bepaalde Joodse gewoonten, als het wikkelen van overleden in witte lijkwaden in plaats van in doodskisten. Ook sommige voedingsgewoonten kunnen een indicatie geven van Joodse afkomst, zoals de afkeer van varkensvlees en van het eten van vlees met bloed erin. Sommigen houden de sabbat in plaats van de zondag als hun rustdag. Ook het branden van de kandelaar op vrijdagavond kan wijzen op Joodse afkomst.
Het is bijzonder dat vandaag de dag in allerlei uithoeken van de wereld mensen zich bewust worden van hun Joodse wortels. Ik ben ervan overtuigd dat dit past in de vervulling van talloze Bijbelse profetieën dat God Zijn volk thuis zal brengen van over de hele wereld.
Joden verborgen hun identiteit niet uit schaamte, maar als een reactie op het antisemitisme waarmee Joodse mensen sinds de verstrooiing over de hele aarde altijd zijn geconfronteerd.
Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.
Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
26-09-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl