Abortus opnieuw op de agenda: meerderheid wil meer zorgvuldigheid

Nederland worstelt met ethische kwesties. Was er eerst grote ophef over de euthanasiefilm die kortgeleden werd uitgezonden – dat willen we niet – nu zijn het de zwangerschapstesten die de discussie over abortus weer op scherp zet. Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de SGP, blijkt dat een meerderheid van de bevolking meer zorgvuldigheid wil rond abortus.

De discussie woedt nu over de mogelijke invoering van de NIPT-test, waarmee het syndroom van Down sneller kan worden opgespoord. Een groot deel van de ongeboren kinderen bij wie dit syndroom wordt ontdekt, wordt nu al geaborteerd. En wie met een kind met Down op straat loopt, krijgt vaak te horen: ‘Zoiets hoeft toch niet meer…’

De druk op toekomstige ouders om hun ongeboren kindje te laten testen en te aborteren wanneer ontdekt wordt dat er iets aan mankeert, wordt steeds groter. Er is moed, heel veel moed en geloof voor nodig, om dan toch te zeggen: ‘We houden ons kindje, we houden van ons kindje.’

Minister Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf deze week aan dat ze uiterlijk vanaf de tweede helft van 2017 huisartsen de mogelijkheid wil geven om de abortuspil te verstrekken aan ongewenst zwangere vrouwen.

Een minister van Volksgezondheid die een abortuspil beschikbaar wil stellen… Dat staat tot haaks op elkaar: volksgezondheid en het doden van een klein kindje. Onvoorstelbaar, hoe ver we als land wegglijden. We mogen wel bidden dat de Heere ons land genadig is en dat Hij ingrijpt om het ongeboren leven te beschermen.

Gelukkig zijn er ook hoopvolle geluiden. Ook niet-christelijke jongeren komen er openlijk voor uit dat ze hun kindje, dat zoals ze zeggen ‘niet gepland was’, toch willen houden. Op tv was er onlangs zelfs een speciale serie over.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
05-03-2016
Samenleving
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies