Christenen gearresteerd in Rusland

Om in Rusland hun geloof te delen met anderen, moeten christenen toestemming van de overheid hebben via geregistreerde religieuze organisaties. Dan nog is het slechts beperkt toegestaan om het Evangelie te delen, zelfs op internet. Deze nieuwe wetgeving maakt onderdeel uit van antiterrorisme bestrijding.

Inmiddels zijn de eerste boetes al uitgedeeld. Hoewel veel christenen in Rusland en wereldwijd gebeden en gevast hebben tegen deze wet, heeft de Russische president Poetin er toch zijn handtekening onder geplaatst. Je kunt al beboet worden voor straatevangelisatie, het uitdelen van flyers of het organiseren van een samenkomst in een huiskamer.

De wet is in werking sinds 20 juli. Volgens ‘Forum 18 News Service’ werd de eerste veroordeling uitgesproken tegen een baptisten predikant in Noyabrsk in de autonome regio Yamalo-Nenets. Ook in Tver en Oryol werden twee buitenlanders beboet, die legaal in Rusland wonen. Volgens Forum 18 zijn in totaal nu vijf veroordelingen bekend.

Aleksei Telium, een baptist, moet een boete betalen van 70 euro. Ebenezer Tuah, een protestant, werd veroordeeld tot een boete van 700 euro. Aleksandr Yakimov, een pinkstergelovige, moet ook een boete betalen, waarvan de hoogte onbekend is. De baptist Donald Ossewaarde moet 575 euro boete betalen.

Volgens ‘The Moscow Times’ werd onlangs Sergei Shuralyov, vertegenwoordiger van de ‘Reformed Orthodox Church of Christ the Savior’ opgepakt voor het verkondigen van het Evangelie. Hij wordt beschuldigd van illegale, missionaire activiteiten. Hij zou de Russische Orthodoxe Kerk hebben bekritiseerd. Hij is op borgtocht vrijgelaten, maar zijn zaak moet nog behandeld worden.

De administratieve code artikel 5.26, deel 4, bestraft missionaire activiteiten die in strijd zijn met de wet. Voor particulieren geldt een straf van 70 tot 700 euro en voor religieuze organisaties van 1400 tot 14.000 euro.

Deel 5 van dit artikel biedt de mogelijkheid om vreemdelingen en stateloze personen die zich aan hetzelfde vergrijp schuldig maken, te beboeten met 450 tot 700 euro en de mogelijkheid hen het land uit te zetten.

Laten we bidden voor de Russische christenen en voor zendelingen, evangelisten en missionaire werkers die in het land dienen. Vraag aan de Heere of Hij hun wijsheid en moed wil geven om trouw te zijn en ook te bidden dat deze beperkende maatregelen alsnog worden ingetrokken voor het Evangelie.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
04-09-2016
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies