In Malawi, één van de armste landen ter wereld, zetten christenen zich in om het Evangelie door te geven en nieuwe kerken te planten. Hun inzet maakt ons beschaamd. De 60-jarige voorganger en evangelist Donald Kuyokwa doet meer met de minimale middelen die hij heeft ter beschikking heeft, vergeleken met de mogelijkheden waar wij over beschikken.
De gepensioneerde leraar krijgt een maandelijkse uitkering van – omgerekend – nog geen 200 euro. Het echtpaar Kuyokwa heeft acht kinderen opgevoed. De wekelijkse collecte in de kleine gemeente van dominee Kuyokwa in het dorpje Misuku brengt zo’n 600 kwacka op, wat ongeveer 80 eurocent is. Toch heeft de voorganger al vier nieuwe kerken gesticht in de afgelopen zestien jaar. De lange afstanden erheen legt hij te voet af.
Een paar jaar geleden besloot Kuyokwa het Evangelie in Chikando te gaan brengen, in het noorden van Malawi, bij de grens met Zambia. Er is geen weg naar Chikando, alleen een rotspad door dichte bossen. Het is een tocht van zes uur voordat hij er is.
Niemand in Chikando had ooit over Jezus gehoord. De bewoners vereren geesten en vertrouwen op de bovennatuurlijke magie van toverdokters om hun rijst te laten groeien. Jonge meisjes worden op een afschuwelijke manier misbruikt en worden gedwongen te trouwen als ze nog maar nauwelijks tieners zijn. Polygamie is er heel gewoon.
God zegent het werk van dominee Kuyokwa. Er komen mensen tot geloof in de Heere Jezus. De gemeente die is ontstaan, heeft nu ook een eigen kerkgebouw. Ze gebruiken kerosinelampen, omdat er in Chikando geen elektriciteit is.
‘Eerst werden we bedreigd door de heksen,’ vertelt Kuyokwa over zijn zendingsavonturen. ‘Maar nu is er een groeiende groep gelovigen, die Christus aanbidt. Ze hebben gebroken met hun tradities van animisme en polygamie.’
Twee keer per maand bezoekt dominee Kuyokwa de gemeente in Chikando. In het verleden deed hij dat met een motorfiets, maar die ging telkens kapot. Op een gewone fiets lukt het hem niet, omdat de hellingen te steil zijn. Daarom gaat hij altijd te voet, op goedkope tennisschoenen.
Onderweg is hij wel eens bang voor pythons, die er volop zijn in het bos. ‘Ik heb verhalen gehoord over mensen die opgegeten zijn door pythons. Maar God heeft mij altijd bewaard.’
Kuyokwa zegt dat hij door de apostel Paulus is geïnspireerd om dit werk voor God te doen. ‘Paulus ging ook naar plaatsen waar nog nooit iemand het Evangelie had gebracht. Er komen geen evangelisten in mijn omgeving. Die gaan alleen maar naar de grote steden. Het is altijd weer verheugend om te zien dat mensen besluiten om de Heere Jezus te gaan volgen. Nooit eerder heeft een blanke man Chikando bezocht.’
De evangelist is heel arm, heeft geen enkel comfort en toch verheugt hij zich in de Heere Jezus. ‘Ik zie uit naar het leven na dit leven. Ik wil voor altijd bij Jezus zijn. Dat bemoedigt mij om door te gaan.’
Wat een getuigenis van deze moedige evangelist en voorganger. Zoals hij zijn er velen. Ze zijn niet bekend bij het grote publiek, maar ze zijn voor de Heere van zeer grote waarde, om het Evangelie te brengen tot de einden van de aarde.
(Bron: J. Lee Grady van The Mordecai Project).
Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.
Dirk van Genderen
15-10-2016
Evangelisatie
https://www.dirkvangenderen.nl