Congo: Verhalen die te erg zijn om te delen

In het oosten van de DRC, ontmoet je overal mensen die gevlucht zijn voor het geweld. Veel van hen verloren al hun bezittingen. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal.

Vijf maanden geleden is ze met haar man gevlucht voor aanvallen op hun dorp Mangiva. “Ik was vier maanden zwanger toen de aanval gebeurde,” vertelt ze. “Het was zo moeilijk om te rennen…”

De meeste plaatselijke gezondheidsklinieken zijn niet voorbereid op de zorg voor alle vluchtende mensen. Daarom biedt Medair gratis gezondheidszorg aan door geweld getroffen families in D.R. Congo. Verder werken we met zorgverleners aan het verbeteren van hun vaardigheden en de kwaliteit van de zorg.

Kavira was net bevallen op de avond dat ik aankwam in de kleine plaats Biakato-Mines. De volgende morgen ontmoet ik haar in de gezondheidskliniek die door Medair ondersteund wordt. Haar kersverse zoon ligt vredig naast haar te slapen, dwars door de geluiden van de kraamafdeling heen. Hier worden elke maand bijna 100 baby’s geboren.

Later op de dag kom ik bij een kliniek in een dorpje een groep zwangere vrouwen tegen. Ze zitten onder een boom en vragen of ik bij hen kom zitten. Marie vertelt over de dag waarop gewapende mannen haar dorp aanvielen, de buren vermoordden en haar huis platbrandden. “Ik zette onze jongste op mijn nek en pakte de andere bij de hand. Ik ging snel achter de oudste twee aan, die al renden voor hun leven.”

Wonder boven wonder kwamen ze allemaal veilig in dit dorp aan. Hier zijn ze bij een familie ingetrokken. Marie kan elk moment bevallen. Als het zover is, zal Medair betalen voor de bevalling, de nacontroles en de vaccinaties. “Ik ben blij, want toen ik hier kwam, had ik niets meer. Medair gaat mij en mijn baby echt helpen,” zegt ze.

In mijn werk hoor ik steeds weer verhalen van mensen die voor aanvallen gevlucht zijn en geen idee hebben waar hun familie is. Sommige verhalen die ik hoor, zijn te vreselijk om te delen, maar ik luister naar ieder mens dat zijn hart bij me uitstort. Ik ontmoet veel sterke, maar vermoeide mensen die dag in dag uit op de gebeden en gulheid van anderen leven. Soms kun je het beste gewoon gaan zitten en luisteren.

Dankzij giften van mensen zoals u kan Medair gratis gezondheidszorg geven aan duizenden ontheemde mensen zoals Kavira, Marie, Valérie en Donatienne. Ze worden gedragen door uw gebeden. Ik kan u niet vaak genoeg vertellen wat een enorm verschil uw steun maakt. DANKUWEL!

Het werk van Medair in D.R. Congo wordt mogelijk gemaakt door steun van de Europese Commissie, Medicor Foundation (LI), het Zwitserse Bureau voor Ontwikkeling en Samenwerking, Swiss Solidarity, het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten en gulle particuliere donateurs.

Voor deze inhoud is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiële opvatting van enige andere organisatie.

Medair
Medair
10-12-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies