Dringend meer hulp nodig in Sulawesi

Er is dringend meer hulp nodig voor de 660.000 getroffenen op het Indonesische eiland Sulawesi. Langzaam maar zeker wordt de precieze omvang van de ramp duidelijk; de Indonesische hulpverleners hebben inmiddels de rand van het district Donggala bereikt, het zwaarst getroffen deel van het eiland.

Het officiële dodental staat op 844, maar de vrees is dat dit aantal veel hoger wordt. Communicatie in het rampgebied is nog maar mondjesmaat mogelijk.

Meer dan 175 beroepskrachten en vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis zijn betrokken bij de reddingswerkzaamheden. Ze spreken van doodsbange overlevenden, die ineengedoken bij elkaar zitten in de verwoeste stad Palu. Terugkeren naar hun huizen durven ze niet, uit angst voor instorting en naschokken.

Medische teams verlenen eerste hulp aan overlevenden en hulpgoederen zoals voedsel, dekzeilen, jerrycans, dekens en schoon drinkwater zijn onderweg. Schoon drinkwater is grote prioriteit om te voorkomen dat na deze ramp een nieuwe ramp volgt door de uitbraak van ziektes.

Omvang van de ramp wordt langzaam duidelijker

Sulawesi werd vrijdag 28 september getroffen door een reeks aardbevingen: de sterkste met een kracht van 7,4. Een krachtige tsunami volgde.

Jan Gelfand, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Jakarta: “Teams van het Rode Kruis werken de klok rond, maar de grootste uitdaging op dit moment is toegang krijgen tot alle gemeenschappen en vervolgens grote hoeveelheden essentiële hulpgoederen naar het rampgebied brengen. Transport is nauwelijks mogelijk door kapotte wegen, de stroom is op veel plekken uitgevallen en communicatie is moeizaam.”

Nog veel mensen onder het puin

In de zwaar getroffen stad Palu liggen waarschijnlijk nog veel mensen onder het puin. Daar zijn onder meer hotels en een winkelcentrum ingestort. Er zijn meer mensen en zwaarder gereedschap nodig voor de zoektocht naar slachtoffers.

Reddingswerkers vonden in een kerk in het zuiden van de stad 34 lichamen van kinderen. Zij namen deel aan een bijbelkamp en werden overvallen door modder en puin dat met grote kracht de kerk in stroomde.

In het natuurgeweld zijn veel mensen familieleden uit het oog verloren. Het Indonesische Rode Kruis (PMI) ondersteunt ter plaatse bij het opsporen en herstellen van contact met familie. Mocht je op zoek zijn naar familie in het getroffen gebied, neem dan contact op met het Indonesische Rode Kruis via gempadonggala.RFLPMI@gmail.com (Engels en Indonesisch).

Giro 6868

De opbrengst van Giro 6868 (NL83 INGB0000006868, met 6 nullen) is voor de slachtoffers van Sulawesi, maar ook voor andere rampgebieden waar gebrek aan schoon drinkwater en slechte sanitaire omstandigheden tot grote zorgen leiden. Ook op het Indonesische eiland Lombok, dat eerder dit jaar is getroffen is door meerdere aardbevingen, zijn er nog altijd meer sanitaire en watervoorzieningen nodig. Het Rode Kruis wil in deze gebieden meer hulp kunnen bieden.

Rode Kruis
Rode Kruis
01-10-2018
Hulpverlening
https://www.rodekruis.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies