Een nieuw begin

COLUMN – De laatste woorden van Deuteronomium klinken nog na. Nadat Mozes alle stammen van Israël heeft gezegend, verdwijnt hij uit beeld. Het laatste hoofdstuk van dit bijbelboek vertelt hoe hij Kanaän te zien krijgt en daarna op honderdtwintigjarige leeftijd sterft. God zelf (!) begraaft hem en Israël rouwt over hem aan de overkant van de Jordaan.

Dit laatste gedeelte uit Deuteronomium werd aan het begin van de afgelopen week gelezen met Simchat Tora (‘Vreugde der Wet’). Na een hele week Loofhuttenfeest (Soekot) en de Achtste slotdag wordt er in de synagoges en op de straten in Israël gedanst met de Torarollen. Ook als passant kun je worden meegenomen in de feestvreugde. De Tora wordt weer helemaal teruggerold naar naar het begin: Genesis. Want na elk einde is er een nieuw begin.

Ook na het heengaan van Mozes – hij had Israël 40 jaar door de woestijn geleid en kende God ‘van aangezicht tot aangezicht’ – is er een nieuw begin. De ‘legerleider’ Jozua staat klaar om het volk het land van melk en honing binnen te leiden. Het water van de Jordaan zal uit elkaar gaan, net zoals onder Mozes na de uittocht uit Egypte was gebeurd met de Schelfzee. Zijn faam zal naar grote hoogte stijgen.

Zo kwam er deze week een eind aan de mogelijkheid voor Benjamin Netanyahu om een regering over rechts te kunnen vormen. Na twee mislukte pogingen gaf Israëls president Reuven Rivlin het ‘stokje’ aan Benny Gantz, voormalig leider van de Israeli Defence Force én voorman van ‘Blauw en Wit’. Hij kreeg 28 dagen de tijd om een coalitie van de grond te tillen. Eerdere legerleiders zoals de befaamde Moshe Dayan, Yitschak Rabin en Ariel Sharon gingen hem voor, maar of het hem gaat lukken is nog maar zeer de vraag. Voor Israël zou het goed zijn als er snel een stabiele regering zou komen.

Wat is het goed om te weten dat er ook in ons eigen leven na elk schijnbaar einde, elke impasse, weer een nieuw begin kan komen. We lezen in het eerste hoofdstuk van Genesis dat er woestheid en leegheid is; donkerte over een oervloed (of afgrond). Maar Gods Geest is daar, die zegt: ‘Er moet licht komen’. Volgens een oude Joodse uitleg, was dat de Messias zelf. Zoals ook de apostelen hebben doorgegeven:

In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. Dit was in het begin bij God. Alle dingen zijn door het Woord gemaakt, en zonder dit Woord is geen ding gemaakt dat gemaakt is. In het Woord was het leven en het leven was het licht van de mensen. (Johannes 1:1-4)

Sybe de Vos

Column a.d.h. Genesis 1:1-6:8 (synagoge lezing) en de actualiteit.

Afbeelding: Licht. Illustratie: Sybe de Vos.

© Sybe de Vos | 26 oktober 2019.

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
25-10-2019
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies