Donorkind schrijft boek: Weten waar je vandaan komt is belangrijk

Op vrijdag 28 februari 2020 is het boek ‘God, mijn Vader – het aangrijpende verhaal van een donorkind’ verschenen. In dit boek vertelt auteur Arian de Wit (1976) over de achtbaan van emoties waarin hij belandde toen hem op 42-jarige leeftijd werd verteld dat hij destijds is verwekt met het zaad van een anonieme donor. De Wit ging op zoek naar zijn eigen identiteit – en naar de donor, tot nu toe zonder resultaat. In zijn boek vertelt de auteur ook hoe hij God leerde kennen als zijn Vader.

‘God, mijn Vader’ schetst een onthutsend beeld van de wereld van donorconceptie ten tijde van de jaren zeventig. “Mijn ouders moesten destijds beloven dat ze mij nooit de waarheid zouden vertellen,” legt De Wit uit. “Dat zou namelijk schadelijk zijn. Pas nadat ze dat hadden beloofd en ze de 25 gulden voor de behandeling hadden betaald, kon de inseminatie plaatsvinden. “Toen mijn ouders drie jaar later nog een kind wilden, werd hen beloofd dat deze van dezelfde donor zou zijn. Inmiddels heeft een DNA-test uitgewezen dat die belofte niet is nagekomen.”

De Wit vertelt dat zijn leven even op z’n kop stond na de ontdekking dat zijn vader niet zijn biologische vader was. “Van wie had ik mijn karaktertrekken? Wie was mijn donor? Zou ik halfbroers of halfzussen hebben? De kans dat ik mijn donor ooit nog vind, is klein. Alle gegevens van destijds zijn vernietigd; niks is traceerbaar. En in de databanken waarin spermadonoren zich kunnen laten registreren als zij gevonden willen worden door hun nageslacht, heb ik mijn donor nog niet kunnen vinden.”

Arian de Wit wil met zijn boek een stem geven aan de vele lotgenoten die met het zaad van een anonieme donor zijn verwekt en niet weten wie hun vader is. “Ik wil met mijn boek laten zien hoe belangrijk het is om te weten wat je afkomst is, waar je vandaan komt.” Ook hoopt De Wit met zijn boek een bijdrage te leveren aan het publieke debat over donorconceptie, dat momenteel weer volop wordt gevoerd nu in de afgelopen jaren diverse misstanden aan het licht kwamen. “Persoonlijk geloof ik dat dit niet het juiste antwoord op de kinderwens is. Het voelt voor mij alsof mensen zelf voor God spelen, omdat zij een kinderwens hebben en deze koste wat kost willen bevredigen.” De Wit begrijpt het verdriet dat gepaard kan gaan met deze wens. Zijn doel met dit boek is dan ook niet om een verwijt te plaatsen, maar juist om hoop te brengen.

In ‘God, mijn Vader’ vertelt de auteur ook hoe hij steun vond in zijn christelijk geloof. “Ik heb God leren kennen als mijn Vader, wat heel veel troost heeft gegeven. Met mijn boek wil ik ook laten zien dat God voor iedereen een Vader wil zijn. Hoe erg het leven je ook heeft beschadigd, God is in staat in jou voor een geweldig herstel te zorgen.”

Het boek ‘God, mijn Vader’ (ISBN: 978-90-830256-8-1) van Arian de Wit wordt uitgegeven door Uitgeverij Maranatha en is verkrijgbaar in elke boekwinkel in Nederland en Vlaanderen.

Jacco van den Boogaart
Arian de Wit
28-02-2020
Samenleving
https://www.ariandewit.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies