Baptistengemeente Enschede in EO-programma: Zie je zondag

Presentatrice Marleen Stelling is nieuwsgierig naar de wereld achter de kerkdeuren. In het EO-programma ‘Zie je zondag!’ maakt ze de komende weken kennis met bezoekers van Baptistengemeente Enschede. Een groeiende gemeente die elke zondag vol zit met een gemêleerd gezelschap; jong en oud. Een kerk die open staat voor iedereen en waar volop licht wordt uitgedeeld. Wie zijn de mensen die elkaar daar elke zondag opzoeken en wat vinden ze bij elkaar? De afleveringen zijn op 1, 8 en 15 maart te zien op NPO 2.

In de eerste aflevering ontdekt Marleen dat de gemeente veel doeners kent. Eén van hen is Albert. Nadat hij door een reorganisatie ontslagen wordt, moet hij op zoek naar een nieuwe invulling van zijn leven. Hij vindt dat in zijn werk voor vluchtelingen, waar hij met hart en ziel spullen voor inzamelt. Tegen Marleen zegt hij: “Ik vond dat er te veel gepraat werd, maar te weinig gedaan. Je kunt tien keer naar de preek luisteren, maar je moet het doen.”

“Je hoeft het niet alleen te doen”

Ook Talitha kent het belang van praktische hulp. Ze zat nog maar net in de gemeente toen ze een ernstige blessure kreeg. Maandenlang kampte ze met ernstige pijnklachten. “De gemeente heeft toen heel veel voor ons betekend”, vertelt Talitha. “Al snel stond er een hele club klaar: mensen gingen koken, de kinderen op school halen, er werden roosters gemaakt… Ze bleven maar zeggen: ‘Je hoeft het niet alleen te doen’.” Nu het beter met haar gaat, zet Talitha zich op haar beurt met veel liefde in voor de mensen om zich heen; binnen én buiten de kerk.

Gastvrijheid

In de aflevering van 8 maart gaat Marleen in gesprek met twee muzikale talenten: Anouk en Peter. Peter kon lange tijd zijn wetenschappelijke achtergrond en zijn geloof niet meer met elkaar verenigen en zei de kerk vaarwel. Door deel te nemen aan het koor ‘Benediction’ vond hij zijn weg terug naar de kerk én naar God. Anouk had geen kerkelijke achtergrond en werd verrast door het warme welkom in de gemeente. Ze ontdekte dat haar manier van leven en de waarden in de kerk helemaal niet zo veel van elkaar verschillen als ze altijd had gedacht.

Ruimte voor talent

In de derde en laatste aflevering vanuit de baptistengemeente in Enschede, gaat Marleen in gesprek met Daniel en Gea. Als theatermaker kan Daniel niet in de kerkdienst zitten zonder te bedenken hoe de woorden ondersteund kunnen worden door decor en beeld. Daar krijgt hij binnen de gemeente alle ruimte voor. Gea heeft graag gesprekken die ergens over gaan. Daarom mijdt ze de moeilijke onderwerpen in het leven niet. Dat blijkt uit haar initiatief om in de gemeente aan de slag te gaan met rouwverwerking én uit haar werk als contactclown. Hierin maakt ze op een bijzondere manier connectie met ouderen met dementie.

Evangelische Omroep – Linda van de Pol
EO DaisyRanoekl
29-02-2020
Kerk
https://www.eo.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies