Gospelkoor Tin Speransa zingt ook in coronatijd

In het afgelopen Coronajaar hebben meer dan 70.000 mensen genoten van liederen van gospelkoor Tin Speransa uit Nijkerk! Omdat zingen bij concerten en andere gelegenheden niet mogelijk was, concentreerde het gospelkoor zich steeds op één nummer dat vervolgens werd opgenomen. Elke maand konden mensen online genieten van schitterende muziek met een fantastische boodschap.

‘Het jaar 2020 was voor veel koren lastig’, zegt dirigent Marcel Koning. ’Wat doe je als je geen concerten mag geven? Hoe houd je verbinding met je leden als elke week repeteren niet mogelijk is? Ook voor Tin Speransa was dát de grote uitdaging toen de wereld op slot ging.’ Al vanaf het begin van de coronacrisis ging het koor op zoek naar wat er ondanks de lockdown wél mogelijk was. De leden kwamen elke week online bij elkaar. ‘We ontdekten dat er meerdere manieren zijn, om onze passie te delen met anderen’, aldus Koning.

Hoopvol

Elma van de Wijngaard, voorzitter van het koor, zegt: ‘Tin Speransa is Papiaments voor Heb hoop. We hebben een hoopvolle boodschap te vertellen! Juist nu. Er is iemand die van je houdt: onze God in hemel! De drive van de leden is om daarvan te zingen. En dus bleven we dat doen. Zo bleef de verbondenheid groot.’

Muziekvideo’s

De opnames die die de leden thuis maakten, werden gemonteerd tot schitterende muziekvideo’s.

‘Gewoon met hun telefoon’, legt Marcel Koning uit. ‘Het was even wennen voor de koorleden, maar zingen kunnen ze natuurlijk ook gewoon thuis. En dan is het een kwestie van het bij elkaar voegen van alle losse stemmen. Tin Speransa deelde muziek via Facebook, Instagram, en Youtube.

Een stadion vol …

‘We merkten dat onze boodschap welkom was’, vertelt Elma. ‘Onze tweede video Toekomst vol van Hoop bereikte direct al meer dan 47.000 mensen op Facebook, ons derde nummer, Onze schuilplaats is God, nog eens 20.000 mensen. Stel je voor dat die allemaal tegelijk in een stadion hadden gezeten!”

De afgelopen periode ontdekte Tin Speransa dat beperkingen niet per se betekenen dat zingen onmogelijk is.

‘Het afgelopen jaar heeft ons bewust gemaakt hoe nodig onze boodschap is in deze wereld. Ook in de toekomst zullen we de mensen blijven opzoeken via online media. En natuurlijk hopen we dat we op een dag weer gewoon kunnen zingen. Wat mij betreft dan echt voor een vol stadion,’ aldus Elma van de Wijngaard.

Tinsperansa – Janjaap van Houwelingen
Tinsperansa
13-04-2021
Muziek
https://www.tinsperansa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies