Lepra bij Abish net op tijd opgespoord

‘Misschien moeten we gaan’, reageert moeder als ze hoort over de lepra-testdag van ons team. Haar zoontje Abish (9 jaar) is sinds een tijdje het gevoel in zijn kuitspieren kwijt. ‘Stel dat het lepra is…’ De gedachte geeft haar zoveel angst. Dhaka, Bangladesh – die dag heeft Dr. Albert Pobon dienst, samen met een arts van het overheidsziekenhuis. Hij deelt zijn kennis over lepra graag met haar: ,,Hoe meer medici lepra herkennen, des te vroegtijdiger wordt lepra opgespoord.

Heftige diagnose

Abish is één van de tweehonderd mensen die naar de testdag is gekomen. Gespannen neemt hij plaats. Zijn moeder had zo gehoopt op een andere diagnose, maar haar vrees wordt werkelijkheid. Haar zoon heeft lepra. ,,Heftig…’’, zegt ze huilend. En dan, door haar tranen heen: ,,Ik ben zo bang, maar het team van Leprazending heeft ons gerustgesteld: lepra is goed te genezen. Daarom voel ik me tegelijkertijd opgelucht en dankbaar. Mijn zoon wordt bewaard voor ernstige handicaps en discriminatie.’’

Leeg bord

Als onze arts de behandeling met hen doorneemt, komt het onderwerp ‘eten’ ter tafel. Het is van groot belang dat Abish gezond eet, want: ‘Goede voeding ondersteunt het genezingsproces.’ Op dat moment zie je de wanhoop bij moeder – Runi, zo heet ze. Zij is blij áls ze al iets te eten hebben. Haar bord blijft regelmatig leeg. Geen geld of mogelijkheid om aan eten te komen. Runi kan het zich daarom niet permitteren om kieskeurig te zijn, laat staan ‘gezond eten’ te willen…

Leprazorg en eten

Dankzij hulp krijgen mensen als Runi en Abish naast leprazorg ook gezonde voeding. Niet alleen vandaag. Ook op lange termijn wordt naar mogelijkheden gezocht om het voor elkaar te krijgen zij en haar zoon voortaan elke dag gezond eten hebben.

Stel je voor…

Lepra treft vaak de allerarmsten. Gezinnen zoals Abish en zijn moeder. Dankzij een bijdrage van jou en mensen zoals jij, krijgen zij de broodnodige hulp. Dr. Albert vertelt: ,,Elk jaar houden we zo’n tachtig testdagen in de hele regio. Het is de beste manier om nieuwe leprapatiënten te vinden.’’ Stel je eens voor dat zij niet zouden worden opgespoord en behandeld… De besmetting wordt dan niet gestopt, leprapatiënten krijgen ernstige handicaps en wonden, zij worden verstoten en belanden in nog diepere armoede.

Warmhartig: dank je wel!

Het is daarom zo op z’n plaats om iedereen die meehelpt in de strijd tegen lepra warmhartig te bedanken. Je kijkt om naar de meest kwetsbaren in onze wereld. Naar mensen zoals Abish en zijn moeder. Mensen, die voor de rest van hun leven dankbaar zijn voor de hulp die je vandaag biedt. Hulp die bijdraagt aan het voorgoed verslaan van lepra. Dank je wel!

Leprazending
Leprazending
18-10-2021
Hulpverlening
https://www.leprazending.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies