Moeders handschrift

Column – Voordat de dominee vanmorgen aan zijn preek begon liet hij een kaart zien die hij van een van de gemeenteleden had ontvangen. Hij gaf een beschrijving van de afbeelding op de kaart. Een paar kinderen aan het strand die aan de waterkant rondom een scheepje stonden. Een klomp met een zeiltje erop. Hij vond die kaart zo mooi dat hij deze nog een poosje zou bewaren.

Vooruitkomen

In zijn preek die daarop volgde kwam hij nog een paar keer op deze kaart terug. Het scheepje zou zonder wind blijven liggen waar het lag. Om vooruit te komen moest de wind in het zeil blazen. De wind, een beeld van de Heilige Geest van God. Willen wij in geestelijke zin ‘vooruitkomen’ hebben we de werking van Gods Geest in ons leven nodig.

Ansichtkaart

Ik moet denken aan de ansichtkaart die ik jaren geleden van mijn moeder kreeg met vrijwel hetzelfde beeld: een viertal kinderen, staand in de zwin (een langgerekte, ondiepe geul op het strand, evenwijdig met de kustlijn verlopend). Volgens mij was het van een andere schilder, omdat de kleuren op mijn ansichtkaart lichter waren. Nu gaat het mij niet zo zeer om de ansichtkaart als wel om de woorden die mijn moeder onder aan deze kaart had geschreven: “Kostelijke herinneringen!”.

Deze kaart heb ik lang bewaard, maar kort geleden heb ik hem in een opruimbui – die ik zelden heb – weggedaan. En daar heb ik nu spijt van. Niet zo zeer om de kaart zelf. Die zal ik nog wel ergens op de kop kunnen tikken. Maar om de kaart in combinatie met het handschrift van mijn moeder. Die woorden ‘Kostelijke herinneringen!” Dat maakte die kaart eigenlijk heel bijzonder.

Bijbel

Misschien mag ik ook wel een link maken met onze omgang met de Bijbel. In zekere zin is dit ook ‘maar’ een boek, zoals de kaart ook maar een ansichtkaart was en geen echt schilderij. De Bijbel wordt echter bijzonder als je daarin ‘het handschrift van God’ herkent. De boodschap die Hij aan mij/ons wil vertellen. Woorden van verlossing, hoop en eeuwig leven. Woorden waarbij we de werking van Gods Ruach (adem, wind, Geest) niet kunnen ontberen. Zonder die Geest blijven we stil dobberen. Een paar jaar geleden reed ik door Vollenhove en zag toen aan de muur van een woning in de Bisschopstraat een bordje met de volgende tekst: “Op de wind van gisteren kan niemand varen.” In deze woorden zit volgens mij een diepe geestelijke waarheid.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Henk-Jan Oudenampsen
13-01-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies