Voorwaarts

Column – Deze keer een wat filosofisch getinte column. Kort geleden heb ik de laatste hand gelegd aan het schrijven van mijn levensverhaal. Dat heb ik gedaan op verzoek van een kleindochter. Op de voorkant staat het volgende citaat van de filosoof Sören Kierkegaard: “Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.” Zoals zo vaak met dit soort diepzinnige woorden moet je er eerst een poosje over nadenken voordat je een beetje begint te begrijpen wat er wordt bedoeld.

Achterwaarts

Met deze woorden in de hand wil ik de volgende toepassing maken. Ik kan ongeveer 70 jaar achterwaarts kijken. Dat roept tal van herinneringen bij mij op waarover ik heb geschreven in mijn levensverhaal. Verder dan 70 jaar kom ik niet. Dan stopt het. Ik kan proberen achteraf te begrijpen wat er in die 70 jaar is gebeurd. Soms lukt dat, soms ook niet.

Voorwaarts

Mijn leven is 75 jaar geleden begonnen en wordt sindsdien voorwaarts geleefd. Wanneer eindigt dit? Dit eindigt niet! Dit eindigt nooit! Elk geschonken leven (dus ook mijn leven) gaat oneindig / eeuwig door. Voor de gelovige in de nabijheid van God en voor de ongelovige van God gescheiden (en dat is pas een hel!).

Commando

Met mijn 75 jaar heb ik dus nog geen fractie van een seconde gehad van het leven dat nog voor mij ligt. Ik geloof dat mijn leven oneindig lang voorwaarts gaat.

Dus: Gééééf acht….. Voorwáááárts…….. mars.

Voorwaarts christenstrijders,

drukt uws Konings spoor;

met Zijn heil’ge kruisvaân

gaat ons Jezus voor.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Willem van Leiden
22-02-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies