Uitzicht

Column – Een poosje geleden heb ik het schilderijtje, waarvan je hierboven de foto ziet, boven mijn bureau gehangen. Het stond al een poosje bij ons op zolder. Het komt uit mijn ouderlijk huis. Dus een stukje geschiedenis. Vanaf mijn bureaustoel is dit nu mijn uitzicht.

Jeugdherinnering

In mijn jeugd maakten we als gezin vaak een strandwandeling. Een heel fascinerend verschijnsel vond ik als een zonnestraal door de wolken kliefde en een soort lichtbaan projecteerde op de zee. Als kind dacht ik dan: “Daar aan het eind van de lichtbaan is de hemel.” Dit beeld vind je min of meer terug op de foto van het schilderijtje. Een lichtbaan over de zee vanaf het strand naar de horizon.

Wolken en wederkomst

Nu weet ik natuurlijk wel beter. Maar toch blijft het schilderijtje mij herinneren aan iets dat met de hemel heeft te maken. Het is nu niet meer zo zeer de lichtbaan die mij herinnert aan de hemel, maar de wolken. Het komt regelmatig voor bij het zien van een mooie Hollandse wolkenlucht dat ik herinnerd wordt aan de wederkomst van de Heere Jezus. Want Hij komt terug op de wolken van de hemel. Ik citeer een paar woorden uit 1 Thessalonicenzen 4 de verzen 17 en 18”: “daarna zullen wij, de levenden die overblijven, samen met hen in wolken worden opgenomen de Heer tegemoet in de lucht; en zó zullen wij altijd met de Heer zijn. Vertroost daarom elkaar met deze woorden.”

Anekdote

Misschien mag ik je een kleine anekdote vertellen. Het is al jaren geleden dat een goede kennis mij vertelde dat hij als kind blij was als er sprake was van een strakblauwe lucht en er dus geen wolk was te zien. Want dan kon – aldus deze jongen – de Heere Jezus op die dag niet terugkomen. Voor Zijn wederkomst is de Heere volgens mij niet afhankelijk van wolken boven mijn woonplaats. Hoeveel mensen zullen er zijn die, als zij denken aan de spoedige wederkomst van de Heere Jezus, vervuld worden van onrust of onzekerheid in plaats van vertroosting waarover de apostel Paulus sprak in zijn brief aan de Thessalonicenzen?

Uitzicht

Uitzicht op de wolken. Uitzicht op de wederkomst van de Heere Jezus. Laat ik daarom deze keer mijn column afsluiten met het citeren van een oud lied dat naar dit uitzicht verwijst. De auteur leefde van 1819 tot 1888, Ondanks het feit dat het lied dus oud is, is de boodschap volgens mij nog actueel.

Dat uitzicht doe ons in dit leven

vol moed volharden in de strijd.

Houd onze blik dan steeds geheven

tot U, o Heer der heerlijkheid.

Versterk zo ons geloofsvertrouwen,

U gaf Uw Geest als onderpand.

Nú nog geloof en dán aanschouwen:

doe spoedig Heer, Uw woord gestand.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
Willem van Leiden
04-03-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies