Tsjerkepaad 2022: Kerk voor jong en oud

‘Kerk voor jong en oud’; met dat thema gaat Tsjerkepaad – de zomerse openstelling van Friese kerken – het nieuwe seizoen in. De opening is dit jaar op 25 juni in de Rooms-katholieke Sint Martinuskerk van Sneek en de afsluiting op 17 september in de Grutte Tsjerke van Hindeloopen. Voorzitter ds. Gerrit Groeneveld uit Bolsward (foto) heeft er alle vertrouwen in dat zowel het aantal deelnemende kerken als het aantal bezoekers terugkeren op het oude niveau.

In de tussenliggende weken zijn de deelnemende kerken open op de zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur. Kerken die willen meedoen kunnen zich opgeven tot 15 juni.

Na een vanwege corona afgeblazen editie in 2020 en een relatief sober seizoen in 2021, belooft de zomer van 2022 er een te worden waarin kerken weer onbekommerd de deuren kunnen openzetten voor de gastvrije ontvangst van belangstellenden op zoek naar geschiedenis, ontspanning, bezinning en ontmoeting.

,,In 2021 waren 188 kerken open, waar we in de jaren vóór corona op ruim 250 zaten. Vooral in kleine kerkgebouwen zag men het vaak toch niet zitten om bezoekers te ontvangen, ook speelde mee dat sommige vaste vrijwilligers toch nog een seizoen wilden overslaan, uit voorzichtigheid. En ten slotte was er nog een aantal kerken in verbouwing. Over enthousiasme van bezoekers hadden we overigens bepaald niet te klagen, we horen van alle kanten dat het behoorlijk druk is geweest.”

Voor jong en oud

Als thema koos Tsjerkepaad dit jaar ‘Kerk voor jong en oud’. Groeneveld: ,,Dat onderwerp is gekozen in samenwerking met Alde Fryske Tsjerken, dat ook als speerpunt heeft om nieuwe generaties te betrekken bij de toekomst van de kerkgebouwen.” Groeneveld zou het mooi vinden als de deelnemende kerken op één of andere manier aansluiting zoeken bij het thema. ,,Dat kan bijvoorbeeld door ook jonge mensen te vragen om gastheer- en gastvrouw te worden. Zij hebben vast mooie ideeën over wat hun generatie mooi en belangrijk vindt aan een kerkgebouw.”

Voor Tsjerkepaad zelf begint het seizoen op 7 mei met een ontmoetingsmiddag voor de vrijwilligers in Joure. Ook daar staan de kansen voor de open kerk centraal. In de zomer zijn er – naast de opening en sluiting – onder meer een fietstocht met Duitse gasten, een orgelfietstoer, kleasterrûntsjes en een gezamenlijke activiteit van het Jongeren-Tsjerkepaad met Alde Fryske Tsjerken. Die staat gepland voor 27 augustus. In september kunnen belangstellenden met Tsjerkepaad naar de Kirchturm Tour in de Oost-Friese regio Krummhörn – Greetsiel.

Opgeven

Kerken die al eerder hebben meegedaan aan Tsjerkepaad, zijn inmiddels uitgenodigd om zich opnieuw op te geven. Ook nieuwe deelnemers kunnen zich tot 15 juni aanmelden bij Yke Yska in Bolsward via ykeyska@gmail.com of (0515) 575024.

De deadline ligt later dan in eerdere jaren. Dat kan omdat er dit jaar geen dikke presentatiegids wordt gemaakt. Er komt wel een beknopte brochure als visitekaartje, maar de actuele informatie wordt gepresenteerd op de vernieuwde website tsjerkepaad.nl. Daarop vinden bezoekers ook de lokale en regionale extra activiteiten en bijzonderheden over de openingstijden.

Tsjerkepaad
Tsjerkepaad
11-04-2022
Kerk
https://www.tsjerkepaad.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies