Yom HaShoah: de herdenkingsdag van de Holocaust

Amir Tsarfati: Gisteren was het 79 jaar geleden dat de Joodse verzetsstrijders in het getto van Warschau in opstand kwamen. Ze konden niet langer werkeloos toezien hoe de ene treinlading na de andere hun familie en vrienden naar de vernietigingskampen vervoerde. Het was een zelfmoordmissie, maar het was een teken van kracht en vrijheid. Ter nagedachtenis aan hen en aan de miljoenen die in de Holocaust zijn omgekomen, herdenken wij nu elke 27 april Yom HaShoah, de herdenkingsdag van de Holocaust.

Het is een van de heiligste dagen op de Joodse kalender, een dag van rouw, herinnering en ook een dag om onszelf eraan te herinneren dat we zoiets nooit meer mogen laten gebeuren. Veel mensen zullen deze dag herdenken door verhalen te vertellen, kaarsen aan te steken of een van de herdenkingsplechtigheden in Yad VaShem – de plaats van het Holocaustmuseum – en andere plaatsen in het land te bezoeken. Op donderdag om 10 uur ‘s ochtends (vergeet niet dat Joodse dagen van zonsondergang tot zonsondergang lopen) zal in het hele land een sirene loeien. Iedereen zal twee minuten stoppen met wat hij aan het doen is om de slachtoffers te eren. Dit geldt zelfs voor degenen die autorijden, en je zult auto’s langs de kant van de weg zien staan met hun bestuurders en passagiers buiten, staand en herdenkend.

Door de millennia heen, heeft Satan geprobeerd om Gods volk uit te roeien. Elke keer heeft hij gefaald. Onze God zal altijd waken over degenen die Hij liefheeft. En in de tijden dat het voelt alsof Hij er niet is, dan is dat het moment waarop ons geloof ons eraan herinnert dat Hij degenen die Hij liefheeft nooit in de steek laat.

Deuteronomium 31:6

Wees sterk en moedig. Wees niet bang of angstig voor hen, want de Heer, uw God, gaat met u, Hij zal u nooit verlaten of in de steek laten.

Update Midden Oosten

De Palestijnen hebben hun geweld op de Tempelberg opgevoerd. Vanaf zaterdag was Pesach voorbij. Vanaf nu tot het einde van de Ramadan, is het Joden verboden deel te nemen aan hun eerder toegestane bezoeken aan de heilige plaats. Dus, in plaats van de daders te stoppen, straft de regering de slachtoffers.

Dit is allemaal onderdeel van een goed gecoördineerd plan. De Palestijnse kwestie is van de radar van de wereld verdwenen, vooral met het begin van de Abraham Akkoorden. De misplaatste sympathie die vroeger op hen rustte is nu weg. Dus proberen zij zichzelf weer bovenaan de agenda van de wereld te krijgen. Eén manier waarop ze dat doen is door te proberen hun grieven van een politieke kwestie in een religieuze te veranderen.

Tempelberg islamitisch?

Iemand anders die het conflict op de Tempelberg in zijn voordeel wil gebruiken is koning Abdullah II van Jordanië. Hij eist dat de islamitische waqf-bewaking op de berg wordt uitgebreid, en zijn land staat er, samen met enkele andere Arabische bondgenoten, op dat de Tempelberg een plaats wordt waar alleen islamitische erediensten zijn toegestaan. Door deze eis te stellen, probeert hij in de gunst te komen bij de Palestijnen, die 70% van zijn bevolking uitmaken, en zijn sterke gehechtheid aan de islam te tonen. Jordanië, dat toezicht houdt op de Tempelberg, zal binnenkort met Israël bijeenkomen om te bespreken hoe zij kunnen voorkomen dat de spanningen nog verder oplopen. Interessant is dat Jordanië tegenstand ondervindt uit een zeer ongebruikelijke hoek. Sjeik Muhammad bin Zayed, kroonprins van Abu Dhabi en de facto leider van de VAE, eist dat de Tempelberg open blijft voor alle religies, zoals bepaald in het normalisatieakkoord tussen de VAE en Israël. De Abraham Akkoorden hebben het Midden-Oosten zeker gecompliceerd gemaakt op een zeer intrigerende manier.

Opslagplaatsen in Syrië vernietigd

Gisterochtend vroeg heeft Israël vanuit het noorden van het land grondraketten afgevuurd op Syrië. De aanval was gericht op een zending wapens die naar Hezbollah zou gaan. De raketten vernietigden twee opslagplaatsen in de buurt van de luchthaven in Damascus en een andere faciliteit die werd gebruikt door Iraanse troepen. Bij de aanval kwamen vier Syrische soldaten om het leven en raakten drie anderen gewond.

Grad-raketten

Op zondagnacht werden twee Grad-raketten van Russische makelij, de BM-21, door Palestijnse handlangers vanuit Zuid-Libanon in de buurt van Tyrus op Israël afgevuurd. De Russische naam “Grad” betekent “hagel”, en deze raketten zijn ontworpen om als een vurige, explosieve hagelbui neer te storten op een gebied. Helaas voor de Palestijnen was het meer een lichte regenbui, want de raketten vielen in een open veld en richtten geen schade aan. Een verontrustend element in dit verhaal is dat er geen waarschuwing was voor hun nadering. Israël probeert uit te zoeken waarom deze raketten erdoor konden zonder detectie of tegenmaatregelen. De IDF nam wraak door artilleriegranaten af te vuren op Zuid-Libanon, waarbij een niet nader genoemd infrastructureel doel werd vernietigd.

ISIS-bomaanslag

Vorige week vertelde ik u over een afschuwelijke ISIS-bomaanslag op een moskee in Afghanistan, waarbij meer dan een 12 mensen omkwamen. Het meesterbrein achter de aanslag, Abdul Hamid Sangaryar, is gearresteerd door de Taliban. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in talrijke aanslagen. Ik vermoed dat zijn toekomst vrij somber is.

Kernwapens Iran

Volgens de perschef van het Witte Huis, Jen Psaki, is Iran slechts enkele weken verwijderd van een kernwapen. Het zal niemand verbazen dat zij de vorige regering de schuld gaf van het feit dat zij zich terugtrok uit de nucleaire overeenkomst met Iran. Dat is echter hetzelfde als zeggen dat we in een betere positie zouden verkeren als we de leugens van Iran hadden geloofd in plaats van ze niet te geloven.

Konvooi Noord-Irak

Amerikaanse militaire helikopters hielden dinsdag een konvooi auto’s tegen in de Diyala provincie in Noord-Irak. En wat bleek, onder de passagiers bevonden zich twee Iraanse militaire adviseurs en een hooggeplaatste commandant van de terreurmilitie Kata’ib Hezbollah. Na enige Iraakse druk werden de Iraniërs vrijgelaten. De commandant van de militie, Yassir Muhsin, wordt echter nog steeds vastgehouden.

Rusland

Rusland blijft streven naar zijn drie hoofddoelen: 1) de Krim voor eens en voor altijd veiligstellen voor zichzelf, 2) voorkomen dat Oekraïne deel gaat uitmaken van de NAVO, en 3) een onafhankelijke Donbas oprichten die als buffer zal dienen tussen het Kremlin en het Westen. De eerste twee doelstellingen lijken gehaald. Ze zijn nu gericht op de derde.

Mariupol

De humanitaire crisis bij de Azovstal IJzer- en Staalfabriek in Mariupol, Oekraïne, duurt voort. Honderden mensen, misschien wel duizend, zitten vast in de enorme fabriek, omsingeld door Russische troepen. Veel van hen zijn vrouwen en kinderen die al weken in een ondergrondse bunker zitten. De situatie is nijpend omdat voedsel en water snel opraken. President Vladimir Poetin heeft er “in principe” mee ingestemd dat de VN en het Internationale Comité van het Rode Kruis hulp zullen brengen. Hij heeft ook gezegd dat hij een humanitaire corridor zal openen zodat de burgers kunnen vertrekken. Op dit moment is dat nog steeds niet gebeurd, en met een voorbehoud als “in principe” is het de vraag of dat ooit zal gebeuren.

Moldavië

Moldavië probeert snel zijn banden met de EU aan te halen nu Rusland de afgescheiden staat Trans-Dnjestrië in het vizier heeft. Velen in deze grotendeels niet-erkende staat zijn van Russische afkomst, wat het Kremlin een excuus geeft om binnen te vallen en te vechten voor hun “onafhankelijkheid”. Het grotere plaatje is dat Rusland, om Trans-Dnjestrië te bereiken, via Odessa moet passeren, een belangrijke Oekraïense havenstad. Niet alleen zou de inname van Odessa Rusland helpen, dat een schrijnend tekort heeft aan zeehavens met warm water. Maar het brengt Poetin ook een stuk dichter bij het afsluiten van de toegang van Oekraïne tot de Zwarte Zee, waardoor het land in feite door land wordt omsloten.

Gasleveringen

Rusland heeft de gaslevering aan Polen en Bulgarije opgeschort nadat deze landen weigerden in roebels te betalen. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, veroordeelde de actie als “de zoveelste poging van Rusland om gas als chantagemiddel te gebruiken”.

Frankrijk heeft de zwakke Emmanuel Macron herkozen als president. Deze actie, gecombineerd met de verkiezing in december van de Duitse kanselier Olaf Scholz, toont aan dat Europa de weg vrijmaakt voor de antichrist aan wie heel Europa en het grootste deel van de wereld vrijwillig hun vrijheden zullen overgeven.

Afsluitend

Nogmaals bedankt voor uw gebeden en uw steun. God is zo goed. Hij voorziet altijd in onze behoeften, en Hij zal hetzelfde voor u doen als u uw ogen op Hem gericht houdt. Wat een zegen is het te weten dat Hij Zijn kinderen liefheeft met de volmaakte liefde die alleen van de volmaakte hemelse Vader kan komen.

In afwachting van zijn terugkeer,

Amir Tsarfati

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati werd geboren in Israël en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Sinds hij zijn verplichte dienst bij de Israelische Defensietroepen vervulde, is hij doorgegaan als majoor in de IDF Reserve. Amir is de afgelopen twintig jaar een gids in Israël geweest en diende als chef-gids van Sar El Tours en CEO van Sar El Tours and Conferences. In 2001 werd hij oprichter en president van Behold Israel – een organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd realtime toegang biedt tot betrouwbare nieuwsbronnen en informatie over Israël vanuit de krachtige context van bijbelse geschiedenis en profetie.

Amir is getrouwd met Miriam en samen hebben ze vier kinderen. Zijn huis kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), wat een constante herinnering is aan de oproep die de Heer hem heeft opgelegd om vanuit de Bijbel te onderwijzen wat Gods plannen zijn voor het einde der tijden.

Amir Tsarfati – Behold Israel
© Henk-Jan Oudenampsen
28-04-2022
Buitenland
https://www.beholdisrael.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies