Wereld­vluchtelingen­dag: samen stilstaan bij het lot van mensen op de vlucht

Wereldwijd zijn tientallen miljoenen mensen op de vlucht. Door rampen en oorlogen zijn ze verdreven van huis en haard. Vaak vinden ze opvang in eigen land of de buurlanden. Soms trekken ze verder, op zoek naar een veilige plek en een betere toekomst. Overal bieden kerken hulp aan deze mensen in nood. Sta in de week van 20 juni – Wereldvluchtelingendag – samen stil bij het lot van mensen wereldwijd op de vlucht.

Wat kun je doen?

Kerk in Actie biedt liturgiesuggesties voor zondag 26 juni en een handig draaiboek voor een leuke actie om vluchtelingen in uw omgeving te verrassen met de actie Deel je Cake of samen aan tafel te gaan met Deel je Tafel. Als je hieraan meedoet kun je bij ons wenskaartjes bestellen om te verspreiden bij de actie. Op 18 en 19 juni is er een 24-uurs wakevoorvluchtelingen.nl in het buurt-en-kerkhuis Bethel in Den Haag, de plek van de kerkasielwake in 2018/2019 voor de familie Tamrazyan. We hebben een handleiding om plaatselijk een Wake voor vluchtelingen te houden. Tenslotte is er materiaal om in actie te komen voor ongedocumenteerde vluchtelingen in Nederland.

Collecte in de kerk

De collecte van 26 juni staat in het teken van het bieden van hulp en perspectief aan mensen zonder papieren in Nederland. Diverse kerkelijke initiatieven helpen ongedocumenteerden met informatie, advies en scholing en stimuleren hun zelfredzaamheid. Ook helpen zij bij nieuwe asielprocedures. Kerk in Actie ondersteunt dit werk in Nederland.

Huis-aan-huiscollecte

In de week van 21 t/m 26 november collecteren we voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. We zijn op zoek naar lokale coördinatoren die de collecte in hun wijk of dorp willen organiseren. Aanmelden kan via kerkinactie.nl/huisaanhuiscollecte.

Actie 500 kinderen

We blijven onze regering oproepen om vluchtelingen niet alleen in Griekenland te helpen, maar ook meer van hen in Nederland op te vangen. Op onze themapagina Vluchtelingen vind je meer informatie over hoe je hieraan mee kunt doen.

Kerk in Actie
© Henk-Jan Oudenampsen
09-05-2022
Hulpverlening
https://www.kerkinactie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies