Yuval Harari: Ze weten meer over mij dan ik over mezelf weet

Data is het nieuwe goud. Bedrijven beseffen dat maar al te goed en zijn er druk naar aan het graven. Geavanceerde ‘trackers’ worden op websites gezet. Die leggen alles vast wat je op internet doet. Denk ook aan handige wearables als de smartwatch. Die verzamelt data over je gezondheid (hartslag, temperatuur en bloeddruk) en zet die in de cloud.

Maar daar blijft het niet bij. Volgens Yuval Harari, een Israëlische historicus en futuroloog, is dat slechts het begin. Als het aan Elon Musk ligt – je weet wel, de miljardair die onlangs Twitter overnam – komen er implanteerbare hersenchips op de markt waarmee je jezelf met het internet kunt verbinden. Musk experimenteert daar met zijn bedrijf Neuralink al druk mee. Hij rust varkens en apen uit met hersenchips en weet dan precies wat ze doen.

Gevaarlijk

Dat dit een gevaarlijke ontwikkeling is, blijkt wel uit de woorden van Yuval Harari: „In de komende generaties zullen we leren hoe we lichamen en hersenen kunnen manipuleren. Hoe de toekomstige ‘meesters van de planeet’ er precies uit zullen gaan zien? Dat wordt beslist door de mensen die de data bezitten. Data is zo belangrijk omdat we het punt hebben bereikt waarop we niet alleen computers kunnen hacken en opnieuw ontwerpen, maar ook mensen en andere organismen.”

Daarvoor zijn volgens Harari twee dingen nodig: rekenkracht en data. Controle over die data zou elites de macht kunnen geven om de toekomst van het leven zelf opnieuw te ontwerpen, beweert hij. „Als je genoeg van biologie weet en je hebt genoeg rekenkracht en data, dan kun je mijn lichaam, mijn hersenen en mijn leven hacken. Je weet meer over mij dan ik over mezelf weet; en dat kun je niet alleen bij mij doen, maar bij iedereen. Een systeem dat ons beter begrijpt dan wij onszelf begrijpen kan onze gevoelens en beslissingen voorspellen, manipuleren. Het kan beslissingen voor ons nemen. In het verleden wilden tirannen en regeringen dat doen, maar niemand begreep de biologie goed genoeg en niemand had genoeg rekenkracht en data om miljoenen mensen te hacken. Binnenkort zullen enkele bedrijven en regeringen hier wel toe in staat zijn.”

Bewakingsregime

Harari bereidt zijn publiek er alvast op voor dat ze los moeten komen van het idee dat ze een mysterieuze ziel hebben. „Het hele idee dat mensen een ziel, geest of een vrije wil hebben – dat niemand weet wat er in je gebeurt – is voorbij. We hebben nu de technologie om mensen op grote schaal te hacken. Alles is gedigitaliseerd, alles wordt in de gaten gehouden.”

Wie denkt dat dit een ver-van-zijn-bedshow is, heeft het mis. „Mensen zullen over honderd jaar terugkijken en de coronaepidemie aanwijzen als het moment waarop een nieuw bewakingsregime de overhand kreeg, met name bewaking onder de huid, wat volgens mij misschien de belangrijkste ontwikkeling van de 21ste eeuw is: het vermogen om mensen te hacken, onder de huid te gaan, biometrische gegevens te verzamelen, die te analyseren en mensen beter te begrijpen dan ze zichzelf begrijpen.” Wees waakzaam!

In het volgende nummer van Weet Magazine, een christelijk populairwetenschappelijk tijdschrift dat in de eerste week van juni uitkomt, zal een uitgebreid artikel over dit onderwerp verschijnen.

Christenen Collectief
Videostil – YouTube
01-06-2022
Onderwijs
https://www.weet-magazine.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies