Rapport World Vision: Geef alle vluchtelingen prioriteit

Internationale hulporganisatie World Vision brengt vandaag een wereldwijd rapport uit waarin staat dat het leven van kinderen op de vlucht in de afgelopen twee jaar aanzienlijk is verslechterd.

In het rapport met de titel “Hungry and Unprotected Children: The forgotten Refugees” werden vluchtelingen uit landen als Syrië, Zuid-Soedan en Venezuela ondervraagd. Daaruit bleek dat 82% niet kan voorzien in de basisbehoeften die kinderen nodig hebben om te overleven. Het gaat om basisbehoeften zoals voedsel, gezondheidszorg of het betalen van huur.

Voedseltekorten

Andrew Morley, CEO van World Vision International, zegt: “Kinderen in onstabiele landen over de hele wereld worden geconfronteerd met tekort aan voedsel. World Vision medewerkers zijn op deze plaatsen aanwezig en reageren op deze noden. Zij hebben dringend behoefte aan meer financiering om dit levensreddende werk voort te zetten, nu de voedselprijzen extreem stijgen en gemeenschappen te lijden hebben onder de dodelijke gevolgen van klimaatverandering, conflicten en COVID-19.

De helft van de vluchtelingenkinderen heeft geen toegang tot een veilig onderdak, dit is een stijging van 13% ten opzichte van 2021. En dat terwijl de behoeften toenemen. Veel gevluchte kinderen missen onderwijs, het aantal gezinnen dat geen geld heeft om hun kind naar school te sturen is in een jaar tijd verdubbeld.

Geld niet alleen naar Oekraïne

Uit het rapport blijkt ook dat de gezondheid van veel vluchtelingen is verslechterd: één op de vier ondervraagden meldde dat het afgelopen jaar een gezinslid is overleden. Bijna de helft van die sterfgevallen was te wijten aan COVID-19, aangezien de toegang tot vaccins nog steeds ongelijk verdeeld is. De minst welvarende landen ter wereld hebben sinds het begin van de pandemie slechts 1,4% van de beschikbare vaccins ontvangen.

World Vision, slaat alarm omdat de behoeften toenemen maar de financiering wordt verminderd. De hulporganisatie vreest dat de grote zichtbaarheid van het conflict in Oekraïne de broodnodige humanitaire hulp dreigt weg te trekken van andere landen waar ontheemde mensen worstelen om te overleven.

Donoren maken bestaande hulpbudgetten vrij voor Oekraïne. Ze snijden in de ontwikkelingsgelden, schrappen subsidies en verhogen militaire uitgaven. In maart 2022 kondigde Denemarken aan dat het twee miljard kronen (omgerekend bijna 300 miljoen euro) aan humanitaire hulp gericht op enkele van de meest urgente crisissen, waaronder Mali, Syrië en Bangladesh gaat besteden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot nu toe GBP220 miljoen (257 miljoen euro) aan hulpgeld vrijgemaakt om direct in de humanitaire behoeften in Oekraïne te voorzien.

“Nu de wereld terecht zijn hand uitsteekt om vluchtelingen uit Oekraïne te steunen, dringen wij er bij de politieke machthebbers op aan om prioriteit te geven aan het leven van alle vluchtelingen en binnenlandse ontheemden in de wereld. “aldus Morley.

World Vision – Marieke Verhoeven
World Vision
13-06-2022
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies