Wat Compassion doet voor kinderen met ondervoeding

Wereldwijd leven meer dan 780 miljoen mensen in extreme armoede. Dat wil zeggen: zij leven niet, zij overleven. Ten minste 1 op de 3 kinderen jonger dan 5 jaar is ondervoed. Als gevolg van de pandemie en conflicten wereldwijd, nemen deze aantallen alleen maar toe. Compassion streeft ernaar om ieder kind dat naar een project gaat te voorzien van een voedzame maaltijd. Ook krijgen deze kinderen de medische zorg zie ze zo hard nodig hebben. Lees het verhaal van José.

690.000.000

Wereldwijd lijden 690 miljoen mensen honger.

1 OP DE 6

1 op de 6 kinderen wereldwijd leeft in extreme armoede.

3.000.000

Jaarlijks sterven er zo’n 3 miljoen kinderen aan ondervoeding.

José (9) is altijd moe. Dat is niet zoals het hoort voor een jongetje op zijn leeftijd. Hij zou rond moeten springen en tomeloze energie moeten hebben. Maar José voelt zich zwak en heeft vaak het gevoel dat hij bijna flauwvalt. Soms kan hij nauwelijks wakker blijven, laat staan dat hij het kan opbrengen iets aan zijn schoolwerk te doen. Zijn moeder Vincenta maakt zich ernstig zorgen. Wat is er met haar jongetje aan de hand?

Vicenta woont met haar gezin in een lemen huis in het dorpje Potosi, op een hoogvlakte in Bolivia. José is haar jongste kind. Het huis is spaarzaam verlicht, maar biedt beschutting tegen de kou. Het voedsel van de gezinnen die hier wonen, bestaat voornamelijk uit aardappels, een van de weinige gewassen die goed wil groeien op de koude hoogvlakte. Vincenta: “Als ontbijt eten we tuinbonen of aardappelsoep. Voor de lunch meng ik bonen met aardappels en als we avondeten hebben, is dat rijst of aardappelsoep.”

Medische Check-Up

Door dit eenzijdige eetpatroon ontbreken vitamines en voedingsstoffen die hard nodig zijn tijdens het groeien. Dat eist z’n tol, bleek tijdens de medische check-up die regelmatig wordt gedaan bij het Compassion-project waar José naartoe gaat. “Veel kinderen bleken ondervoed te zijn,” vertelt projectdirecteur Cristina. “De meesten eten thuis vooral aardappelsoep. Slechts een paar kinderen krijgen wel eens yoghurt en fruit. We zijn met een heel aantal kinderen naar een kinderarts gegaan in de stad. José was een van hen. Hij bleek niet alleen ondervoed te zijn, maar ook bloedarmoede te hebben.”

Om de kinderen weer gezond te krijgen en hun families te ondersteunen, zorgt de kerk samen met het Compassion-project nu voor extra vitamines en gezond eten. Elke maand krijgen de families op doktersadvies linzen, kip, quinoa, rundvlees, graanproducten en melk. José is door het gevarieerdere eten een totaal ander kind geworden. Vincenta: “Mijn zoon wordt weer gezonder dankzij de vitamines en het eten dat we van het project krijgen. Ik leer ook hoe ik gezond kan koken.”

Met sprongen vooruit

José zelf is blij met de verandering. Zijn gezondheid is met sprongen vooruitgegaan en hij weegt zelfs al wat zwaarder. “Ik houd van het fruit, de melk, yoghurt, granen en de groente die we krijgen van het Compassion-project . Ik vind het leuk dat ik weer met mijn vrienden buiten kan spelen.”

Gevarieerde voeding

In Bolivia lijdt 27 procent van de kinderen aan ondervoeding. Op het platteland is dat zelfs 40 procent. Het is belangrijk dat kinderen niet alleen voldoende eten, maar dat ze ook genoeg voedingstoffen binnen te krijgen. Voor een goede ontwikkeling zijn voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten nodig.

Daarnaast is het belangrijk dat kinderen voldoende vitamines en mineralen uit voeding halen. Zo ondersteunt vitamine D de groei van sterke botten en helpt calcium bij het behoud daarvan. Helaas kampen wereldwijd bijna 200 miljoen kinderen met tekorten aan bijvoorbeeld vitamine A, vooral in ontwikkelingslanden. Dit kan leiden tot blindheid en is ook een belangrijke doodsoorzaak onder kinderen tot vijf jaar. Door een tekort aan ijzer in voeding krijgen kinderen bloedarmoede, wat het leervermogen kan aantasten.

Wat ondervoeding met een kind kan doen

Chronisch ondervoede kinderen blijven klein en hebben een zwak immuunsysteem, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes als longontsteking en mazelen. Ook heeft ondervoeding invloed op de mentale ontwikkeling. Studies hebben aangetoond dat chronisch ondervoede kinderen minder ontwikkelde hersenen hebben, waardoor ze slechter presteren op school en in hun latere (werkzame) leven. Ondervoeding is dus niet alleen funest voor de kinderen zelf, maar heeft ook grote gevolgen voor families en de samenleving op lange termijn.

Compassion
Compassion
20-06-2022
Hulpverlening
https://www.compassion.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies