Zendeling op klompen plant 300000 bomen in Malawi

Aan de andere kant van de wereld, in Zuid-Afrika, maakten Hans Kasbergen en zijn vrouw Gerrie kennis met mensen die een ander toekomstperspectief hebben. Er groeide een verlangen om hen te helpen en sinds 2014 wonen en werken ze als zendelingen namens stichting Kimon in Mzuzu, Malawi, Afrika. Eén van de armste landen ter wereld.

Hans is een nuchtere Hollander en betreedt de rode Malawiaanse grond het liefst op z’n klompen. Hij houdt van zijn medemens, God en de natuur. Het bomenplant-project wat hij runt kwam ongepland op zijn pad. Hans: “Alles ontstaat onder Gods leiding, maar ik wist niet dat de Heilige Geest zoveel dingen deed. We kunnen zoveel plannen, maar het is de leiding van de Geest dat we zijn weg mogen ontdekken.

“Alles ontstaat onder Gods leiding,

maar ik wist niet dat de Heilige Geest

zoveel dingen deed.”

Doelpuntengeld

Zo ook met het bomenproject. Toen ik scrolde op de tijdlijn van Facebook zag ik een interessant berichtje dat een sponsor voor elk doelpunt wat de voetbalclub maakte een boom plantte. Ik kende die persoon helemaal niet, maar reageerde dat met hetzelfde geld hij wel 10 bomen kon planten in Malawi.” Op die manier ontstond het contact en werd met het ‘doelpuntengeld’ 1000 bomen gepoot en later geplant in Malawi. Nadien had ik echter nog 20 procent van het budget over. “De Nederlandse ondernemer vroeg om een uitgebreider voorstel, waarop opnieuw geld binnenkwam. Ik kreeg advies van een Ierse organisatie die actief was in de buurt en mocht over hun schouder meekijken in het kweken van bomen. Ik leerde er veel en kopieerde hun handelswijze want ik wist weinig van het opkweken van groen. Zij hadden juist veel ervaring omdat ze miljoenen bomen hadden geplant.

Upgrade XXXXL

Inmiddels zijn we nu een paar jaar verder. De Nederlandse donor heeft zijn donatie ‘XXXXL ge-upgrade’ en het plan is er om 300.000 (!) bomen te planten. Malawiaanse vrouwen krijgen inkomsten doordat ze een zakje met potgrond en een zaadje vullen. In de kwekerij groeien de planten via irrigatie en in december worden ze uitgepoot. Ook het graven van kuilen waar de bomen inkomen, levert voor de lokale bevolking inkomsten op, net als het verzamelen van zaden van inheemse boomsoorten.

Open gesprek over verzekeringen

“Qua verzekeringen-werk heb ik geen smeuïge verhalen. Gister is er een zak cement gestolen, door de nachtwaker die zelf het cement moest bewaken, maar dat is niet zo bijzonder; geen verzekerings-gevalletje. Ik herinner me Hilko van Beek van Jabes Verzekeringen goed toen we in 2014 aan onze keukentafel kennis maakten. Hij startte met zijn compagnon zijn verzekerings-onderneming en hij zat toen in een lastige periode. We hadden een open gesprek, over ondernemen, over verzekeringen en we brachten de nood ook samen in gebed bij God. Een bijzonder moment.

“Gister is er een zak cement

gestolen, door de nachtwaker die

zelf het cement moest bewaken.”

Eerlijk besparend advies

Natuurlijk is Hilko ook voor zijn boterham bezig, maar ik ervaar dat we samenwerken aan een hoger doel. Ieder op onze eigen wijze. Dat merk ik aan de eerlijke verzekeringsadviezen. Een zendings-collega die ik in contact bracht met Jabes Verzekeringen kon 1000 euro per jaar besparen. Dat geld is natuurlijk heel erg welkom. Hilko doet zijn werk om (indirect) mensen te helpen. Het is heel transparant en je weet wat zijn fee is. Een betrouwbare vent die ik waardeer.

Groene zegen delen

Het contact bleef tussen Hilko en Hans bleef, net als het regelen van de verzekeringen. Onlangs doneerde Jabes Verzekeringen 500 bomen bij Hans. Om te delen van de zegen die ze ontvangen, maar ook om een goed & groen rentmeester te zijn. Geïnspireerd? Ook jij kunt bomen planten. 2 bomen kosten 1 euro.

BureauJairo.nl

20-06-2022
Hulpverlening
https://www.jabesverzekeringen.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies