Een inkijkje in de bijzondere wereld van Frans Hals

Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft twee locaties, de Hof en de Hal. Beide zijn gevestigd in het centrum van Haarlem en slechts een paar minuten lopen van elkaar verwijderd. Christelijknieuws bezocht het museum. Frans Hals heeft veel schilderijen gemaakt van bijbelse voorstellingen en personen. In het museum zijn ook werken van andere schilders te zien die leefden in hetzelfde tijdvak.

In deze collectie is de totale verzameling oude kunst van het Frans Hals Museum te zien. De collectie bestaat uit ongeveer 600 schilderijen. De vroegste schilderijen dateren uit de 16de eeuw. Het zijn vooral Bijbelse voorstellingen. Omstreeks 1590 werd Haarlem het middelpunt van een nieuwe stijl, het maniërisme. Kenmerkend voor deze stijl zijn de virtuoos geschilderde figuren in gedraaide houdingen.

Frans Hals (ca 1582 – 1666) is de beroemdste Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw. Hij was een virtuoos portrettist die veel vooraanstaande stadsgenoten uit zijn tijd heeft vereeuwigd. Echter, ook de minder bedeelden mocht hij graag in beeld brengen: de dorpsgek, drinkebroers, lachende vissersjongens, fluitspelende of rokende kinderen, ze vloeiden allemaal uit zijn penseel.

Frans Hals was een meester in het uitbeelden van levendigheid en beweging. Hij schilderde mensen al pratend en durfde ze zelfs lachend af te beelden op formele portretten, uniek voor die tijd. Hij is daarnaast ook beroemd om zijn magnifieke kleurgebruik en virtuoze penseelvoering. Een van Hals’ grootste bewonderaars, Vincent van Gogh zei dat in het werk van Hals ‘wel zevenentwintig zwarten worden gebruikt’.

Een installatie, die bestaat uit 67 schermen van verschillend formaat bevestigd aan drie wanden, vertelt een biografisch beeldverhaal waarbij niet alleen zijn meesterwerken voorbij komen, maar ook documenten en bekende citaten. Zo maakt de bezoeker in 15 minuten op een intense manier kennis met Frans Hals, waarna hij met een hernieuwd inzicht de meesterwerken van de schilder in het museum kan gaan bekijken.

Wie is Frans Hals?

Kijk naar een portret van de hand van Hals en je ziet een leven in beweging. Terwijl portretten van tijdgenoten vaak verstard lijken. Hals ving iemands ziel, iemands ware gezicht, met vlotte, vitale verfstreken. Een vernieuwende stijl, waarmee hij eeuwen later nog invloedrijk is.

Met zijn ogenschijnlijk nonchalante manier van schilderen maakte Frans Hals het zichzelf niet makkelijk, zoals soms gedacht wordt, maar juist moeilijk. Zijn losse, gedurfde penseelstreken moesten trefzeker zijn en dat wáren ze ook. Zelden schilderde hij iets over. In zijn eigen tijd waren mensen al net zo enthousiast over Hals’ eigenzinnige, virtuoze stijl als wij nu.

Redactie Christelijknieuws – Website Frans Hals Museum
© Henk-Jan Oudenampsen
21-06-2022
Media
https://www.franshalsmuseum.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies