Studio SGP: 100 jaar SGP in de Tweede Kamer

Vanavond gaat de SGP om 19.30 uur live met de 33e uitzending van Studio SGP. In deze speciale jubileumuitzending gaan ze het hebben over de 100 jaar SGP in de Tweede Kamer, met Kees van der Staaij als gastpresentator!

We spreken live vanuit de studio met Janie de Jong (Secretaresse Tweede Kamerfractie), Wim Fieret (Historicus) en Martin Bosma (Tweede Kamerlid PVV) over het honderdjarig jubileum van de SGP in de Tweede Kamer. Janie de Jong is al vierentwintig jaar werkzaam bij de SGP fractie in Den Haag. Zij kent het reilen en zeilen van de fractie als geen ander. Wim Fieret is historicus en promoveerde met een studie over de geschiedenis van de SGP voor de Tweede Wereldoorlog. Hij zal ons een waardevol inkijkje kunnen bieden in een rijk historisch verleden. Martin Bosma is al 16 jaar Tweede Kamerlid en vertelt ons over warme banden met de SGP fractieleden.

Eeuw in, eeuw uit

Op 26 juli 1922 werd ds. G.H. Kersten beëdigd tot lid van de Tweede Kamer. Dat is in juli precies 100 jaar geleden. Een mijlpaal voor de SGP. Een uniek feit in de Nederlandse geschiedenis.

Geen andere Nederlandse politieke partij zat een eeuw in de Kamer. Om diverse redenen haalden ze de 100 niet. De SGP wel. Op de laatste vergaderdag van de Kamer voor het zomerreces hoopt Kamervoorzitter Bergkamp aandacht te besteden aan het SGP-jubileum. Ook de andere ‘Kamerbewoners’ merken er iets van.

’s Middags wordt in de Statenpassage getrakteerd op een heuse SGP-taart. Eind deze week rolt er bovendien bij ieder partijlid een speciale editie van de Banier in de bus. Een glossy met daarin grepen uit de fractiegeschiedenis op het Binnenhof. De mensen, de werkwijze, de wapenfeiten, de verkiezingen, enzovoorts. Vrijdag 1 juli staat er een speciale SGP studio-uitzending op de planning die ook over dit thema gaat. Ten slotte wordt er een speciaal jubileumconcert georganiseerd in de Grote Kerk te Dordrecht.

Bij het 75-jarig bestaan van de SGP verscheen een boek dat alleen nog te vinden is bij kringloopwinkels of antiquariaten. Het boek is getiteld ‘Van Goedertierenheid en Trouw’. Een veelzeggende titel, iedere dag actueel. Ook dít jubileum is te danken aan Gods goedertierenheid en Gods trouw. Als we dat bedenken en beleven, vallen eigen inzet en prestaties weg. Wat resteert, is dankbaarheid.

“En de lieflijkheid des Heeren onzes Gods zij over ons; en bevestig Gij het werk onzer handen over ons, ja, het werk onzer handen, bevestig dat.” (Psalm 90:17)

SGP – Studio SGP
Videostill – SGP
01-07-2022
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies