Zorgen over mentale gezondheid kinderen in Oekraine

Hulporganisatie World Vision waarschuwt voor mentale problemen bij 1,5 miljoen kinderen als gevolg van de crisis in Oekraïne. Uit het rapport “No Peace of Mind”, dat de internationale hulporganisatie vandaag uitbrengt, blijkt dat minderjarigen het risico lopen op het ontwikkelen van angststoornissen, depressie en beperkingen in sociaal gedrag.

In het rapport staan verhalen over kinderen die de hele nacht huilen en bang zijn om te slapen, ook kunnen zij verschillende soorten wapens noemen die in het conflict worden gebruikt. De psychische gevolgen van de crisis in Oekraïne kunnen kinderen tot ver in de volwassenheid achtervolgen en binnen 15 jaar kan dit leiden tot een beroepsbevolking die verlamd is door mentale stoornissen.

Eerdere studies hebben aangetoond dat meer dan 22% van de door conflicten getroffen bevolkingsgroepen uiteindelijk een vorm van psychische gezondheidsproblemen krijgt. In het geval van Oekraïne zou dat neerkomen op ongeveer 4,5 miljoen mensen, onder wie 1,5 miljoen kinderen en dat aantal neemt nog dagelijks toe.

Catherine Green, directeur van World Vision respons in Oekraïne, zegt dat het van cruciaal belang is dat er prioriteit wordt gegeven aan de geestelijke gezondheidszorg van kinderen en gezinnen voordat het te laat is. “Daarom versterken we onze psychosociale programma’s in de komende maanden. We weten uit ervaring in landen als Syrië en Zuid-Soedan dat een goede investering in geestelijke gezondheidszorg en andere diensten van vitaal belang is als kinderen het trauma dat ze hebben opgelopen te boven willen komen. Er zijn fondsen voor programma’s om de mentale gezondheid van kinderen, en die van hun verzorgers, te beschermen. Maar dit moet prioriteit krijgen en gefinancierd worden in Oekraïne en de gastlanden.”

World Vision – Marieke Verhoeven
World Vision
04-07-2022
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies